Нови 18 случая на коронавирус са потвърдени в България, общият брой става 331, по последни към 17.00 часа данни на Националния оперативен щаб.

На сутрешния брифинг бе съобщено за 313 заразени с 37 нови случая и 4 жертви.

В късния следобед ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски потвърди за пети починал от COVID-19, като допусна, че това е заболелият в Банско. Но и съобщи за шеста жертва - в Кюстендил.

По-късно от Министерство на здравеопазването съобщиха за още един починал - 74-годишна жена, при която е потвърден COVID-19. Тя е починала в събота, 28 март, вечерта в МБАЛ Благоевград след продължителни интензивни мероприятия. Пациентката е страдала от хронична белодробна болест и хипертония.

Така при 331 регистрирано заразени има 7 смъртни случаи, което прави малко над 2% (2.1%).

От щаба съобщиха разпределението на новите случаи: в Благоевград нови пет, във Варна - два, в Смолян - един, в София - осем, в Шумен - два.

В болници са настанени 122 души, осем са интубирани. В столицата в болница са 59, от които шестима интубирани. Има още двама изписани, а още един пациент - от Кюстендил, е починал.

На въпрос с темповете, с които се движим, наближаваме ли пика, ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отговори, че не сме започнали.

Наистина се удържа положението, най-вероятно карантината дава своите резултати, посочи той.

Ръководителят на щаба допълни, че няма бум, но това не значи, че отиваме към плато и преодоляване на кризата, а единственото успокояващо нещо е, че нямаме висока смъртност.

По-рано Министерски съвет съобщи, че Националният щаб вече ще дава само един брифинг - в 17.00 часа. Промяната се налага с оглед на перспективите за навлизане на страната ни в същинската фаза на епидемията. Целта е максимално да се ограничи струпването на хора на едно място и да се осигури социална дистанция на публични места.