Изумихме се от изказването на главния секретар на МВР вчера, че има нов протокол за действие при бомбена заплаха. Освен това притеснение буди наличието на текста, който задължава служителите в училищата да направят оглед при бомбена заплаха преди пристигането на органите на МВР. Ние нямаме този капацитет и експертиза, нашето задължение трябва да приключи дотам да предадем сигнала да полицията. Това заяви пред БНТ директорът на 107. ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш.

Вчера от МВР оповестиха новата процедура за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора. Правилата са въведени със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев от 31 март т.г. след серията бомбени заплахи срещу стотици училища в страната. 

"Има и един протокол, който ни превръща в гадатели, да гадаем пол, възраст на човека, отправил заплахата. Един глас на 30-годишен човек по телефона може да звучи и като на 80-годишен. За съжаление, няма указания как се действа при заплахи за разстрел", каза още Калапиш. 

Директорът твърди, че вчера е разбрал за новата процедура, въпреки че главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че училищните ръководства вече са уведомени.

"При мен пристигна в 14:40 ч. от районния инспектор и разбрахме, че има нов протокол. В сутрешните часове, когато отново пристигнаха над 50 сигнала, ние нямахме яснота, че има публикуван документ", твърди обаче Данко Калапиш.