Девето основно училище в Благоевград написа в профила си във "Фейсбук", че има свободни места за първокласници, но не приема ромски деца.

"Записани ученици - 6. Свободни места - 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство", пише в обява на училището, публикувана в социалната мрежа.

Директорът Василка Величкова посочи пред bTV, че е написала този пост лично, защото училището е в процес на десегрегация.

"В първи клас до този момент са записани 6 деца. Две от тях са от ромски произход, другите 4 са от жилищния квартал "Ален мак", където се намира и сградата на училището. Това е мярка против дискриминация и мярка против вторична сегрегация", категорична е директорката.

Според квота се допускат до 2 деца от ромски произход в клас. Ако бъдат повече има опасност от вторична сегрегация и училището да бъде закрито.

В профила на училището е публикувана и снимка, чийто текст гласи, че ще се приемат деца само от квартала, в който се намира учебното заведение.

Според майките на децата от ромски произход в квартала мерките са дискриминационни и споделиха, че изпитвали сериозни трудности да ги запишат в училищата в града.