То представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент. Това се казва в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛ) по повод идеята на Министерството на образованието и науката отсъствията на учениците да се извиняват с амбулаторен лист.

Амбулаторният лист е документ, в който се отразява моментното обективно здравословно състояние на пациента, както и в много случаи - придружаващите заболявания.

Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти, посочват още лекарите в становището си.

Всички, свързани с дейностите в системата на здравеопазването правила процедури и други се обсъждат, променят и въвеждат от и в съгласие между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и съсловните организации, се посочва още в позицията на сдружението.

И се уточнява, че няма официална информация такава мярка да е обсъждана с институциите или с организациите.

Преди дни от МОН съобщиха, че отсъствията по болест от тази учебна година ще се извиняват с амбулаторен лист. За това са се споразумели образователното и здравното министерство.
"Целта е да се спре фалшификацията на бележки, което често се прави от самите ученици", обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
Промяната бе предизвестена на първия учебен ден от министъра на образованието Меглена Кунева.

Амбулаторният лист спира фалшивите бележки

"Много пъти се е случвало да получаваме фалшиви медицински бележки и тук бих искала да отворя една скоба – не защото тези медицински бележки се издават от лекарите, макар че има и такива случаи, а защото е съвсем лесно да се купи кочан с бланката, за да се изфалшифицира една такава бележка", коментира по-рано по БНР Нели Борчева, директор на едно от средните училища във Враца.

С амбулаторния лист това няма как да стане, тъй като той се издава само през  системата на НЗОК и то в присъствието на лекаря.