"Училището трябва да учи на честност и темата за фалшивите бележки за извиненията на отсъствията на учениците има много дълбоки последици - символно. Затова заедно с Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да видим какво можем да направим, за да сме сигурни, че сме взели всички мерки да няма такива бележки", заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в 22-ро Средно училище "Георги С. Раковоски" при откриването на новата учебна година.

Вижте снимки >>>

Тя уточни, че ще се посъветва с МЗ дали медицинските бележки за извинения на отсъствията на учениците да бъдат съпроводени с някакъв допълнителен документ или истинността им да се гарантира по друг начин.

"За мен преписването, фалшифицирането във всеки един смисъл, нечестността - демотивират на една много ранна възраст, а това не можем да го допуснем", коментира Кунева.

И сега в някои училища, освен медицинските бележки за отсъствията на учениците, учителите изискват и амбулаторен лист от личния лекар.

Не трябва да се страхуваме да си казваме какво ни липсва, каза още министърът на оброзованието.

"Искам днес не просто да ударя звънеца за първия учебен час и за началото на учебната година, но да ударя и онази голяма камбана, която ще ни събуди за това, което предстои в образованието, за тревогите, които имаме, и затова да се мобилизираме", посочи Кунева.

Тя заяви, че в следващите 20 години, ако искаме да имаме държава и нация, образованието трябва да е на първо място.

"Напълно вярвам в това", увери министърът.

На днешния 15-ти септември Меглена Кунева е във 22-ро Средно училище "Георги С. Раковски", защото по думите й "това е нейното училище и е негов възпитаник".

Вижте видеото >>>

Попитана какво си пожелава за първия й учебен ден като министър на образованието Меглена Кунева отговори:"Шестица!".

Над 719 хиляди ученици влизат в класните стаи от днес, 66 611 от тях са първолаци.

Вижте снимки >>>

Новата учебна година започна с нов закон и нови учебни програми за 1 и 5 клас.

НА ФОКУС: Как и какво ще се учи през тази учебна година