В основното училище в селото учат около 20 деца от околните девет села, предаде Нова телевизия. Децата на бежанци, които също трябва да тръгнат на училище, са 12 и са от Афганистан и Сомалия.
В първи клас са записани две местни деца, още седем сомалийци и афганистанци искат да учат с тях.

"За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз”, коментира кметът на общината Васил Станимиров.

Той обясни, че са били заплашени, че ако откажат да запишат 10-те деца, ще им бъдат наложени санкции и ще им бъде отнет автобусът, с който извозват учениците.

"Опитват се да ни рекетират. Разбрахме и че полицията ще ескортира децата бежанци”, допълни кметът.

Той е категоричен, че тези деца първо трябва да изучат български език и да положат изпит, а след това да имат право да бъдат записани.

В защита родителите обясниха, че в лагера на бежанците е имало случай на болен от малария, страхуват се и от други зарази.
Те негодуват, че са научили новината, че децата им ще учат с бежанци последни.

На въпрос дали, ако децата бъдат прегледани и се установи, че са здрави, ще ги приемат, родителите изместиха въпроса върху учебния процес и как той ще повлияе върху техните деца.

Ако родителите отпишат децата си, училището най-вероятно ще затвори врати.

До 30 октомври да бъде освободен от имигранти Националният детски екологичен комлекс (НДЕК) в Ковачевци, настояха по-късно в декларация, приета на извънредно заседание, от Общинския съвет, предаде БТА.

Документът ще бъде изпратен до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Държавната агенция за бежанците, областния управител на Пернишка област.

"Не приемаме интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут са мнозинство. Лагерът в Ковачевци бе открит за бежанци от Сирия, сега тук няма нито един сириец, а само афганистанци и сомалийци без статут", обясни председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров.

Той припомни, че първите имигранти са били настанени в НДЕК без знание на местната управа, след това въпреки неколкократно даваните обещания не са били изведени.

"Настояваме за връщане на статута на НДЕК. Тук идваха по 100 000 деца годишно на международни лагери, фестивали, зелено училище, сега комплексът е превърнат в бунище", оплаква се Тодоров.

По повод случая министърът на образованието Румяна Коларова коментира по-късно, че алтернативи винаги има, но най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината.

По думите й в общината има негативно отношение както към децата да посещават училището, така и към присъствието на родителите в лагера.

"Надявам се, че сме се поучили от няколко такива инцидента в българското общество и няма отново да демонстрираме нетолерантност и враждебност към децата, които в най-голяма степен се нуждаят от нашата обич, подкрепа и от даване на възможност", посъветва Коларова.

Тя добави, че тези деца на бежанци в Ковачевци ще учат на български език и в българско училище.
Попитана каква е позицията на МОН по случая, Коларова обясни, че никога не е вземала категорична позиция.

"Готова съм да обсъдя този проблем с общинския съвет и с кмета, но съм готова да отстоявам и това, в което вярвам - че всички деца са равни и трябва да имат равен достъп до образование", заяви тя.

Държавната агенция за бежанците не е съгласна с политиката на община Ковачевци. Експертът по връзки с обществеността на агенцията Васил Данов обяви пред "Дневник", че кметът Васил Станимиров нарушава закон и "е воден от частни, лични и политически интереси".
"Действията на кмета нарушава закона за образование и закона за убежището. Тези деца имат право да учат и не е негова работа дали са получили статут. Не е вярно, че нямат подготвителен курс - във всички наши центрове децата получават такова обучение. Те имат право на образование", заяви още Данов.

През април в казанлъшкото село Розово местните отказаха да приемат сирийски наематели и бежанците бяха принудени да се преместят.

На първия учебен ден около 64 000 първокласници ще влязат в класните стаи в страната, като от тях в София те са около 10 000.