Момиченцето почина в "Пирогов" на 24 февруари, след като по-рано през деня  е било ритнато в корема от свой съученик в столичното 52-ро училище в кв. "Бояна".

Родителите на Габи - Марио Искренов и Бистра Бранкова обясниха пред Нова телевизия, че учителката в занималнята Ваня Блъскова и директорът на училището Данко Калапиш не са им съобщили, че детето им е било ритнато в корема. Те разбрали за травмата от лекарите в „Пирогов”.

Бистра Бранкова сподели, че никой от училището не й се е обадил, че се е случил инцидент с дъщеря й. Тя отишла, както обичайно, около 16 часа, за да вземе Габи от занималня. Тогава директорът Данко Калапиш я извикал да влезе бързо. Когато майката видяла дъщеря си, тя вече била в безсъзнание.

Тя беше просната на земята, посиняваща, обръщаше очите, бяха й вадили езика. Г-жа Блъскова ми каза, че на Габи й е прилошало, че я е повела към лекарския кабинет, че Габи е припаднала в коридора пред лекарския кабинет и си е ударила главата в радиатора. Тя ме попита дали детето е епилептик. Казах й, че нито в моя род, нито в този на съпруга ми, има епилептици. Тя вместо да ми каже какво се е случило, ми обясни, че епилепсията се придобива”, разказа през сълзи почернената жена.

Бащата на Габи - Марио Искренов допълни, че линейката е пристигнала за около 15-20 минути. Той е придружил дъщеря си в колата на Спешна помощ, но детето така и не е дошло в съзнание.

"Ръцете и краката й бяха изстинали. Почти не се усещаше пулс или някакво движение", връща се към фаталния ден бащата.

Около 50 минути, след като Габи е приета в "Пирогов", лекарите са поискали от родителите й да се обадят в училището, за да разберат какво наистина се е случило, защото са установили, че момиченцето е с разкъсан черен дроб.

"Обадих се на г-жа Блъскова. Чак тогава тя ми каза, че Габи е била изритана в корема от свой съученик. Не обвинявам никой друг учител освен Ваня Блъскова - за това, че е скрила информацията и директора на училището – за това, че не са взети мерки, за да се предотврати това, което се случи. Детето, което е ритало Габи, е ритало и други деца. Това се знае. Обсъждано е и на родителски срещи. Въпреки това се стигна дотук", допълни Бистра Бранкова.

Тя призна и че обвинява семейството на другото дете за случилото се.

Обвинявам семейството на детето, защото има други деца, които са пострадали от това дете и те не са взели необходимите мерки. Родителите на друго проблемно дете в нашия клас са непрекъснато в училището, непрекъснато се работи с психолози и това дете се променя и влиза в релси. Надявам се всички да си свършат работата съвестно и да излезе истината наяве. Искаме просто истината да се разбере”, каза още майката.

Днес в открито писмо до медиите и министъра на образованието родителите на Габи съобщават, че от съдебно-медицинската експертиза е станало ясно, че дъщеря им е имала тумор в левия бъбрек.

„На нас ни е известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек. Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не, НО всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее. Този шанс, обаче, й беше отнет”, пишат почернените родители, които критикуват действията на ръководството на училището при фаталния инцидент.

От МОН изпратиха и друга позиция – тази на директора Данко Калапиш. В нея той отговаря задочно на бащата на детето, който заяви, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна.

В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите”, пише директорът, като от думите му се създава впечатление, че агресията в училище няма общо със смъртта.

Калапиш отрича той и колегите му да са имали каквато и да е вина за случилото се.

"Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова - старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в "Пирогов", че е имало ритник в корема", заявява Данко Калапиш.

По-рано министърът на образованието проф. Николай Денков съобщи, че общо 22 конкретни мерки съдържа планът за действие за превенция на агресията и за засилване на сигурността в училищата.