От утре, 1 февруари, до 31 декември учениците, студентите и докторантите ще пътуват в градския транспорт на София с намаление от 70%, а децата до 10-годишна възраст - безплатно. Това стана ясно на заседание на комисията по транспорт и обществен ред на Столичния общински съвет. 

Така учащите ще се возят с месечна карта от 15 лв. от сряда, а не срещу 20 лв., както беше до днес. От сряда трябва да започне и продажбата на новите превозни документи - карта за 15 лева на месец и карта за нула лева на месец и безплатна карта и билет за нула лева за междуградско пътуване на най-малките.

Намалението е вследствие на постановлението на МС, което предвиди още отстъпка и за картите за пенсионерите, но това няма да се случи в столицата. Причината е, че за хората от третата възраст кабинетът намали цената с 40%, а в София и в момента отстъпката е 50% за възрастните до 68 г. и 80% - за пенсионерите над тази възраст.

За разделението по възраст пък протестира преди ден омбудсманът Диана Ковачева, която настоя СОС да не дели пенсионерите на млади и стари.

Така или иначе, ако СОС следва решението на МС, то би следвало да увеличи цените, поради което няма да променя тарифата за пенсионери.

След заседанието на комисията председателят й Карлос Контрера обобщи, че въпросите около изпълнението на постановлението са прекалено много.

"Едно от решенията на комисията е да поискаме легално тълкуване от МС по част от текстовете и особено тази, която касае връщането на вече заплатени средства", посочи той.

Контрера каза още, че уреждането на въпроса за компенсациите за гражданите ще бъде предмет на доклад със становище на Центъра за градска мобилност да подготви изменение в наредбата, за да можем да съобразим общинската наредба с текстовете на постановлението.

"Именно в тези текстове на общинската наредба ще разпишем и механизма, по който да се случва връщането на средствата. Срокът за общественото обсъждане обаче е 14-дневен от внасянето й, което означава, че този процес ще се забави във времето, но за съжаление, постановлението е публикувано миналия петък и влиза в сила от утре", коментира ощинският съветник, цитиран от БТА.

Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев съобщи, че временно ще бъде преустановена продажбата на годишните карти за ученици и студенти, докато СОС не приведе тарифата в съответствие с решенията на МС.

ЦГМ трябва за една нощ да смени навсякъде ценоразписи, да даде указания на касиери и да промени касовия софтуер. "Ще работим цяла нощ, от утре това нещо да е факт", изтъкна като предизвикателство пред екипа Дилчев.

"Други механизми за компенсиране ще влязат в сила едва, след като минат през Столичния общински съвет", подчерта изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

На 25 януари служебният кабинет взе решение за допълнително финансиране на общините, което да направи възможно безплатно пътуване на деца до 10-годишна възраст в обществения транспорт, намаляване на цените за обществения транспорт за всички учащи с 70%, както и да бъдат увеличени компенсациите на превозвачите при намаление на превозните документи за пенсионери с 40%.

При обнародването на постановлението в Държавен вестник на 27 януари станаха ясни финансовите трансфери, които общините ще получат по мярката, свързана с компенсациите за по-евтин обществен транспорт.

 

За целта държавата отпусна 73 млн. лв., които идват в хазната от свръхпечалбата на рафинерията в Бургас.