Да бъде спряно обучението по хомеопатия в университетите призовават учени от Българската академия на науките (БАН). Причината - според тях няма научни данни, че хомеопатичните продукти в действителност лекуват.

Този призив не е за първи път - преди време с него се съобразиха някои медицински университети, припомня bTV. Сега той е насочен към Тракийския университет и към Медицинския университет във Варна.

Самото общество е разделено на две на тема хомеопатия. Едни твърдят, че им помага, а други - обратното.

Най-често хомеопатични медикаменти се предписват на деца. Мненията на родителите са разнопосочни.

"Пробвала съм, имам опит - нямам резултат никакъв", отбелязва София Панева.

"Аз съм доволна от хомеопатията", твърди обаче Мария Марокова.

От БАН казват, че ефектът е плацебо. Продуктите представляват силно разредено вещество - до степен, в която липсва активна молекула в крайния продукт.

"Световната медицина и наука категорично показва, че хомеопатията няма основания. Има хора, които са щастливи да имат много здрави деца. Те прекарват всяка година по 1-2 настинки. Те са им давали тези бонбонки и мислят, че са ги излекували", обяснява акад. Иван Юхновски от БАН.

Искането за отпадане на дисциплината е подкрепено от водещи медици и учени. От Медицинския университет във Варна обаче казват че обучението там е в съответствие с регулациите и отговаря на съвременното развитие на науката.

Коментар по темата има и от Тракийския университет:: "Ние водим курсове по хомеопатия за животни. Студентите трябва да имат представа и за другите методи - нетрадиционните", смята ректорът на университета проф. Добри Ярков.

Хомеопати пък казват, че дисциплината е необходима, защото по закон само лекари имат право да практикуват този метод. "Дали ще ги лекуваме с лекарства, с антибиотици или с капки за нос - важното е на пациента да му мине. Отсъствието на доказателства за действието не е основание да отречеш наличието на действие. Доказано е, че хомеопатичните лекарства имат ефект върху клетъчни култури, стриди, морски водорасли, всякакви биологични системи", категоричен е педиатърът и хомеопат д-р Енев.

Но други лекари са категорични - този предмет няма място в програмата на студентите.

"Науката означава факти, а не хипотези. Няма клинични проучвания, които да твърдят, че един или друг хомеопатичен продукт действа. Виждал съм по време на специализацията си в различни болнични звена деца с усложнения, тъй като не са лекувани навреме", категоричен е педиатърът д-р Александър Атанасов.

Лекарят припомня, че при някои заболявания отказът на традиционните лекарства може да е опасен.