Учени от БАН призовават да се спре преподаването на хомеопатия в университетите

При някои заболявания отказът на традиционните лекарства може да е опасен, твърдят някои лекари

Обратно в новината

Коментари - Учени от БАН призовават да се спре преподаването на хомеопатия в университетите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Докато има шарани, ще има и рибари, продаващи вълшебни бонбонки, направени от малко захар, срещу всякакви болежки.

Проблема е, че хората не си дават парите за "химиите" а за хомеопатия. Така губят пари големите фармацевтични компании, а и по-малко хора са натровени от аб и други отрови.

Всъщност хомеопатията в днешно време се води от една корпорация (Боарон) и това е бизнес за много милиарди. Канят се лекари и преподаватели на безплатни семинари включващи седмична почивка на море като в замяна трябва да се лобита за тях. Вероятно някои получават и бонуси.

Факт е, че принципите на хомеопатията нямат нищо общо с "класическата" медицина. Факт е, че действието на хомеопатичните лекарства не може да се измери чрез стандартни проучвания. Факт е, че не винаги помага (по това си приличат с "класическата" медицина ). Факт е, че може да вреди ( и по товаси приличат с "класическата" медицина ). Въпреки горното, не разбирам атаката срещу хомеопатията - дори да е плацебо (а личния ми 20 годишен опит като пациент показва, че не е) тя има право на съществуване, най-малкото, защото дава на хората възможност за избор. Освен това хомеопатия в България се практикува от дипломирани лекари, вкл. личните лекари предписват хомеопатични продукти - те какви са ? Малоумни, шарлатани, измамници или просто доктори, които търсят други средства, с които да помагат.

Не, че нещо, но какво им пречи на БАН да се преподава хомеопатия в университетите, ако самите университети нямат нищо против? И ако масово хората се лекуват с химия, нека се лекуват, няма нищо лошо. Тия, които искат нека се лекуват с хомеопатия. Обаче въпросът с хомеопатията опира до голяма степен до това, кои я практикува. Тя "действа" само при правилно назначение, а не от механично предписване. Така, че зависи от качествата и опита на лекаря доколко може правилно да определи състоянието.

Какво пречи да се преподава и приложна магия? Измама е, но някой може да си мисли че помага.

Да вземе да се закрие. Как ще обяснят, че растения, животни, деца, бебета се повлияват ДОКАЗАНО от хомеопатични продукти, с "плацебо" ефекта?!!! Който не иска да не се лекува, ма да не се учи това е абсолютна простотия!

Има награда от 1 милион долара за доказано терапевтично действие на хомеопатично средство. Наградата все още не е спечелена.

Бизнес за много милиарди! А горките хорица си пийват студена водица! И вярват, някои в бога, други в хомеопатията!

Да се спрат големите пари и заплати на т.нар. учени от БАН. Няма доказателства, че помагат на науката в България.

Напълно съгласна. Такава глупост науката в лицето на БАН скоро не е раждала.

да си вземеш 1 ден отпуска , чакаш пред кабинета на Джи-пи-то и да ти изпише чайче, после да ти смени лекарствата и пак да ги смени.

Е как да няма научни доказателства? Това някаква шега ли е? Има страшно много научни доказателства, че правилно подбраното хомеопатично лекарство конкурира, и даже в някои случаи има по-добър ефект от тежката химия

Къде ги четете тия доказателства, че да ги прочетем и ние?

за този, който търси!!!

И аз ако напиша една статия и я пусна в нета , ето ти доказателство.

също са доста безобидни- болестта си минава сама след 7-10 -12 дни .

Много хомеопатки, щом си вярват е тяхна работа. Но не бива да се легализират чрез университет.

:) свободно избираем проблем, пардон, предмет, а не задължителен, както например религията в държавните училища /за това също се говори/...

Сещам се за онзи учен от БАН, който не се отопляваше вкъщи през зимата, спеше в спален чувал с шапка и ръкавици, само и само да плаща 3 лева ток на месец.

многозначно...

- Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Да не си на хомеопатични, че ги пишеш тия високопарни глупости?

На теория - идва ти някакъв разтревожен пациент виждаш, че му няма нищо и му предписваш нещо, което той да провери че работи ... това е хомеопатията. Ако от изследванията лъсне някаква диагноза, естествено лекарствата са други. Така че хомеопатията има място в лекарската практика, друг е въпросът че лекарите са рядко надути пуяци, които гледат на повечето пациенти по-скоро като на боклук за утилизиране и божие наказание, че трябва да се занимават с тинята на обществото и следва да ги направят опитни мишки за фармацията, която бълва недоизтествани лекарства, хахаха Па учените най-добре да си затварят устите

да каже истината - че фармацията е чук в ръцете на докторите...които търсят и намират най-лесното разрешение за проблема, без да се интересуват обаче от здравето на пациентите, пардон, на тинестите такива в дългосрочен план /имам предвид даването на антибиотици при настинка/

Най-скъпото, не най-лесното...

Хомеопатията не почива на научни основи. Само плацебо ефект. Студентите трябва да знаят,че съществува, но не е необходимо да се водят лекции базирани на въздушни кули.

88888

Подкрепям Вашият коментар и съм съгласна на 100 процента с него. Амирации за съдържанието му.

Прост човек. Какво разбра от методите които ти прилагат твоите лекари, че се месиш в това как се лекуват други хора?

Един от двама ви е прост, и това не е репликираният от теб...

Мислех, че университетите се занимават с наука, не с приложна магия :)))

Всички университети се занимават с приложна магия, ти сега ли разбираш това?

Ама, моля Ви се, какви са тия ненаучни методи? Призоваването е от ресора на съда и екзорсизма, та БАН от кои са по-точно? От отбора на Светата инквизиция, може би? Те така са горили вещици навремето - въз основа на липсата на доказателства.

Да се ваксинират. Учените от БАН. На хомеопатите. Да се разреши. Да лекуват. Лекарствата им са абсолютно безвредни. Нямат никакви молекули.

Хомеопатичните лекарства могат да бъдат страшно вредни...ама темата е дълга за обяснение...не е за подобен форум. Аз лично се лекувам и с хомеопатия и "класически" лекарства. След 20 години опит знам за кое хомеопатията може да ми помогне и за кое не съм имал резултат.

Леле-мале - и хомеоПАТКИ ли се изучава ?! ? Че кой шарлатанин преподава това ?!?

МултиИдиоти! Тъпчете всички с антибиотици, да има "активна съставка"! Отдавна е доказано, че лекарството не е в аптеката, а в градината! Но пусти мързел и невежество си мислят, че като пият хапче и всичко се оправя. За това всяка година все повече болни и повече пари за Здравна Каса!

88888

Дай го по-леко. Искам да ми кажеш как ще излекуваш на 100 процента една артериална хипертония само с лекарства от градината... Споко, и твоят ред ще дойде, чукнеш ли 50 годишна възраст- не можеш да избягаш или да се скриеш от майката- природа с ...лекарства от градината...

За протокола - на 58 съм. Високо кръвно съм имала само преди раждането на дъщеря си - нещо се беше объркало. Ще ви кажа, че и кръвно, и холестерол и всяко нещо в организма е точно толкова, колкото трябва да бъде, в зависимост от начина ви на живот и хранене. Разбира се, ако не сте го увредили безвъзвратно :-) Съпругът ми е на 68, майка ми - на 82. Всички сме много по-здрави от повечето си връстници. Лекарства в къщи няма и не се използват - още от 2000 г., когато попаднах на подходяща и важна информация за здравето. Така че - вярвайте на когото и в каквото искате. Един лекар трябва да е запознат с различни методи на лечение и да е в състояние да избира лечението, информирано. Един пациент, когато иде реч за неговото здраве и живот - също.

Ами споделете тази така подходяща и важна информация за здравето с широката публика или е секретна информация?

не мога да забравя как всички лекари и всякакви говореха за понижение на холестерола с ядене на маргарин, а не на масло...Убийци!

На ПАПИ препоръчвам Д-р Тошков.

Не знам доколко хомеопатията лекува, но фармафията в сегашния и вид също е не малка заплаха за здравето и финансите на населението.

Просто им отнемете на тези "университети" правото да обучават, особено лекари. Премахнете им акредитацията. Хомеопатичните "лекарства" имат ефект. Точно колкото и оцветена водичка. Нямам нищо против да се дава на пациенттите вода. Само защо трябва да плащат огромни суми за нещо което е безплатно?

Какви огромни суми те бият по несретната глава? Огромни суми се дават за фармация, не за хомеопатия.

1. Забрана на реклама хомеопатични продукти 2. Забрана за продажба на хомеопатични продукти в един обект с лекарствени средства или хранителни добавки 3. Налагане на приличен акциз В общи линии горните три мерки ще засилят плацебо ефекта при податливите, ще намалят възможността за заблуда на неграмотните, а чрез висок акциз все пак някаква част от свръхпечалбите ще могат да бъдат преразпределени в действителна помощ за нуждаещи се болни.

тея от Фармацията да не би да са закъсали...

Разбира се , че това трябва да се премахне - лъжеучение , псевдонаука .

Малоумници! Има заболявания, които могат да се лекуват хомеопатично и такива, които не. Тук е ролята на доктора да познава и двата метода.

Кои по-точно ?!?

традиционния и нетрадиционния ...добре ли го написАх :)

Типично отсъствие на логика и здрава мисъл, присъща на хомеопати - "лекари": "Отсъствието на доказателства за действието не е основание да отречеш наличието на действие". Всъщност по-голямо основание не може да има.

Не съм доктор, но според мен ефектът на БАН върху науката е по-слаб от ефекта на хомеопатията върху организма.

"Хомеопатия" неслучайно звучи като заболяване. Това е блестящ пример как може голяма група или дори мнозинството да вярва в абсолютна глупост, което, разбира се, не я прави истина. Но докато има балъци, ще има тарикати. Виц: "Пациент почина от предозиране на предписаното му хомеопатично лекарство. Забравил да го изпие."

Като искате да се пише само на български, защо секциите ви "маркет", "ИТ", "Авто", "УРБН", "Трип", "Зодиак", "Видео", "Подкаст" са на латиница? А под тях излизат още доста под-секции на латиница....

... която е навсякъде около нас да се чудиш къде живее говорят ти на български а си ограден предимно с латински надписи фирми неонови реклами че и тук в измислената реалност :(

То "отказът от традиционните лекарства може да е опасен", ама и традиционните лекарства са опасни. Вижте само листовката със страничните ефекти на аспирина. Колко хора се гътват годишно заради предозиране/злоупотреба с традиционните лекарства? Да забраним ли и тях? От хомеопатичните поне няма вреда. Оставете ги хората да си пият хомеопатични лекраства. Ако плацебо ефекта не помогне, сами ще си купят от традиционните.

Всичко лечебно, което се забранява, всъщност помага за здравето! Бързо и скоропостижно даден метод и дадено лекарство/лечение се обявяват за измама и отхвърлят като негодни! Че, да не вземе да стане некоя грешка и човек да оздравее!

Да почнат да обясняват как всичко около нас - наука, медицина е пълна измама и заговор и само техните разредени 1:0000000000000000 капчици правят чудеса.

усилва ефекта....Справете се с литературата...

не е като при кафето де :)

Шилo

Това с хомеопатията е абсолютна, 100%-ова измама! Плацебо и нищо друго!

"Причината - според тях няма научни данни, че хомеопатичните продукти в действителност лекуват." Защото другите лекарства лекуват?! Те ако лекуват не трябва да ги взимате всеки ден :)

Поинтересувай се колко изследвания се правят, какви милиарди се хвърлят за тестване на лекарства.

Знаеш ли колко милиарда се хвърлят за оръжия с "мирни цели" :) Звучиш малко ваксиниран май..........

Звучи ми на много ваксиниран даже. Изглежда ми да вярва, че щом има печалба от теорията значи е научна.

Учените ще ни забранят и месото, щото само принтираното от Гейтс ще е здравословно.

Вече има изкуствени яйца, 3Д пържоли, насекоми в храните. Домашните градини били вредни за климата...

Отново платени тролове от БАН. Външни сили натискат да се спре лечението в цяла Европа с хомеопатия, защото трябвало да се лекуват хората само с химия. Но фармацевтичните компании, които произвеждат хомеопатия оказват отпор. ЕС иска със закон да забрани в Европа използването на хомеопатия. И докато успеят да прокарат този закон, се опитват всячески в държавите отвътре да я спрат продажбата.

Във Франция всички лекарства са безплатни, с изключение на хомеопатичните псевдоизмишльотини, забъркани и раздрусани със секрети от мишки, плъхове, охлюви и тем подобни животинки. При направените многобройни изследвания не са открити никакви доказателства за излекуване. Все едно да търсиш общото между черния дроб на патицата и грипа ?!

Всъщност е време и за забрана на продажбата на хомеопатия в аптеки и предписване на хомеопатия от лекари. Искаш хомеопатия - отиваш в супермаркета, сипваш си захар, плащаш за етикетче за тази захар 70 лв. И една татуировка задължително "кретен" на челото.

Ха ха ха. Та то поне 70% от работата на "учените" от БАН е подобна на хомеопатията. Кипи една научна дейност, пишат се едни трудове, доклади, рецензии, а реално файда никва. Редовно намират нови начини да открият топлата вода и колелото, при то ва по устойчив и иновативен начин

Те затова искат да махнат хомеопатията, много конкурентна им иде!

без да съм специалист но си мисля че май няма за друго СМИСЛЕНО нещо да се захванат...учените от Баницата