Урок в учебник по литература възмути майка на петокласник. Жената сподели в социалната мрежа снимка от изданието, но без да уточнява кои са авторите на учебника.

В поста си тя показва цитат от учебника, в който пише, че "Св. Георги е един от малкото светци, почитани както от християни, така и от мюсюлмани (...) Гергьовден е и голям празник на ромите в България - те го наричат Ерделез".

Елена Гунчева разказва, че на въпрос какво знае за Гергьовден, синът й изрецитирал наученото от учебника - а именно, че това е един от най-големите празници на ромите в България. Тя уточнява, че за значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение накрая на текста.

"На какво учат децата ни?!? Къде е християнството, Св.Георги е християнски светец, убит заради вярата си. А те промиват мозъците на децата ни с цигански и арабски празници. И вместо да учат за историята му и как като римски офицер е бил убит от Доклециан за вярата си, учат за ламята и царската дъщеря! Егати държавата, като това и е образованието! Направо ми идва да го спра от училище!", пише възмутена Елена Гунчева

Това не е първият случай, при който родители изразяват недоволство от текстовете в учебници на децата си. Експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) многократно са коментирали, че повечето издателства се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси, кавото е и изискването на ведомството.

В действителност поднесената в учебника информация не е невярна. Гергьовден се празнува от всички религии - мюсюлманите са го взели от тюрките, ромите също са го приели като свой. Родители обаче коментират, че ударението на урок по темата трябва да бъде поставено върху това какво е значението на празника за българите, отбелязва Дарик.

В народния ни календар това е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.

За първи път 6 май се отбелязва и като военен празник през 1880 г. До 1947 г. се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

При ромите празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е спасител на ромите и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Св. Георги го убил. Освен това Ерделез се е празнува и като начало на пролетта.