Бившият служител на НСО Пламен Устинов обясни днес пред съда, че през февруари 2008 г. се е срещнал с Алексей Петров, който му е поръчал да ликвидира собственика на ФК "Литекс" Гриша Ганчев, за което му обещал сумата от 170 000 евро, предаде БГНЕС.

По време на срещата им Петров споменал и за възможността да бъде отвлечен близък на Ганчев, без да назовава конкретни имена. Преди време, когато Устинов разказа тази история пред медии, коментира, че най-вероятно става дума за Ангел Бончев, който по това време беше в управата на отбора и по-късно беше похитен от "Наглите".
Днес пред съда обаче, той не можа да свърже категорично Алексей Петров с групата за отвличания. На настойчиви въпроси възлагано ли му е било от бившия вече служител на ДАНС да отвлече Бончев, Устинов трябваше да отговори с "не", предаде БНР.

Свидетелят обаче разказа още как е отказал поръчката за убийството и дори е предупредил Ганчев. Устинов е убеден, че заради това, че е отказал на Петров, е принуден да напусне през юни 2008 г. НСО.
"Тогава Алексей Петров ми каза, че ще бъда смачкан и че ще ме изгони не от столицата, а от държавата", каза пред магистратите Устинов и добави, че по онова време Алексей Петров е имал достатъчно правомощия, за да кадрува в службите.

Устинов спомена и за друга поръчка, която Петров му е дал. Тя била свързана с един от свидетелите по делото и бивш негов съдружник - Валентин Шотев, но така и не пожела да каже за каква точно става дума.
Самият Шотев даде показания пред съда по делото "Октопод", че Алексей Петров е заплашвал него и семейството му, че ще ги унищожи.

Самият Пламен Устинов е свидетел и в процеса "Октопод". Той твърди пред медии, че "октоподът" е свързан с "Наглите" чрез Антон Петров-Хамстера. Той е подсъдим заедно с Алексей Петров за групата, обвинена в рекет и изнудвания. Устинов твърди, че е бил заплашван да не свидетелства по делото "Октопод".

Софийската градска прокуратура (СГП) ще анализира показанията, дадени от Устинов по делото "Наглите", за да провери дали има достатъчно данни за повдигането на ново обвинение срещу Алексей Петров, това стана ясно по-късно днес от думите на наблюдаващия прокурор Антония Близнакова, предаде Mediapool.