Наказанието на съучастника му - Ник Георгиев, обаче остава същото - 7 години и половина затвор, съобщи БНР.

Делото беше гледано за втори път от великотърновските апелативни магистрати, след като бе върнато от Върховния касационен съд.

В края на септември 2011 г. 22-годишният Павел Христов от Севлиево изчезна безследно. Два месеца по-късно криминалистите разкриха, че той е жестоко убит от тогава 17-годишния ученик Ник Георгиев и 20-годишния студент по психология Петър Петров.

Двамата направиха пълни самопризнания и разказаха пред полицаите, че са убили Павел с чук, защото ги дразнел. След това се опитали да изгорят тялото му в района на севлиевското село Боаза.

През юни м.г. Габровският окръжен съд постанови ефективни наказания от 12 г. за Петров и 6 години за Георгиев. Делото бе гледано по съкратеното съдебно следствие. Прокуратурата обаче протестира присъдите пред Великотърновския апелативен съд, тъй като не съответстват на жестокостта на престъплението.

Няколко месеца по-късно - през октомври 2013 г. - великотърновските апелативни съдии увеличиха присъдите на 13 години за Петър Петров и 7,5 години за Ник Георгиев.

Последва ново обжалване пред Върховния касационен съд, който върна делото във Велико Търново.

Сега Апелативният съд реши, че Ник Георгиев искрено се е разкаял за извършеното и го осъди на 7,5 г. затвор.
Според магистратите обаче Петър Петров го е направил формално и неискрено, като през цялото време се опитвал да прехвърли вината на по-малкия.

Предвид високата обществена опасност и жестокостта, с която студентът е планирал престъплението и опитал да прикрие следите, магистратите го осъдиха на доживотен затвор.

Тъй като делото е по реда на съкратеното производство, наказанието е заменено с 27 години лишаване от свобода.

Решението на Апелативния съд отново може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.