18-годишният Емил почина след сбиване малко след 23 ч. на 10 юни на бул. "Симеоновско шосе" в столичния кв. „Горубляне". Полицията задържа 25-годишен англичанин.

Кристофър е гражданин на Великобритания със статут на продължително пребиваващ в България, съобщиха днес от прокуратурата. Той е обвинен, че умишлено е умъртвил Емил Ботев, като го е ръгал с нож в сърцето и корема.
Емил е починал по-късно в Окръжна болница.

Работата по случая продължава.
Разпитват се свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, ще се назначат и други, обясниха от прокуратурата.

Появи се неофициална информация, че Кристофър е футболен фен със забрана да посещава мачове на територията на Великобритания, защото е извършил престъпление по време на мач. Според Infonews той имал фалшива лична карта.

До убийството се е стигнало след пререкание между две групи младежи в кварталното училище в „Горубляне", разказа по-рано днес за Нова телевизия майката на Емил.

Синът й не е бил там в този момент, дошъл по-късно, за да помогне на приятелите си.
Англичанинът и неговите приятели пристигнали от „Дружба". Приятелите на Емил твърдят, че провокацията е била от групичката на англичанина.

Близки и приятели на Емил поискаха справедливост от властите и защита на българските деца. Те споделиха, че е бил много добро момче. Искал да следва психология в Софийския университет. Имал и мечта - да стане кмет на „Горубляне", за да подобри живота на хората от квартала.

Приятелите настояват за най-тежкото наказание за убиеца му.
Те се опасяват, че може да се стигне до развитие, подобно на случая с Майкъл Шийлдс, за чието екстрадиране лобираше британското правителство.
Страхуват се, че и сега ще се случи същото и нападателят няма да изтърпи наказанието си.

Приятелите на Емил смятат да създадат организация „Справедливост за Емо" и обещават протести и пред британското посолство, ако не бъде произнесена справедлива присъда - доживотен затвор.