Името на убиеца е предложено от австралийката Каролайн Стейпълс, а номинацията е качена на официалната страница на традиционната класация, организирана от Българския хелзинкски комитет.

Полфриймън е номиниран в ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР). В мотивите е написано, че австралиецът защитава пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България.

"Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани.
Джок, както и другите излежаващи присъди участници в сдружението, са били подложени на репресии и незаконни наказания от затворническите власти. Въпреки тези и много други ограничения относно дейността на БЗСР, Джок продължава да гради солидарност и сила сред осъдените и да защитава човешките им права
", пише авторката на номинацията Каролайн Стейпълс.

Жестокото убийство на 20-годишния Андрей Монов, син на психолога и бивш депутат Христо Монов, бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Студентът бе намушкан с нож в гърба от Джок Полфриймн.
Три инстанции потвърдиха 20-годишната присъда на чужденеца, като Върховният касационен съд се произнесе окончателно в края на юли 2011 г.
Полфрийман бе признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов - Антоан Захариев.

През 2013 г. от департамента на главния прокурор на Австралия бе изпратено предложение до главния прокурор Сотир Цацаров за трансфер на Джок Антъни Полфрийман. Предложено бе осъденият да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание там.

Тогава от прокуратурата съобщиха, че при изпълнение на наказанието Джок Полфриймън е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти. Затова и Цацаров прие, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години затвор и при описаното поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието и отказа трансфера.