Убийствата в Нови Искър са добре премислени. Това коментира пред Дир.бг психологът Христо Монов. 

Според Монов разигралите се убийства на шест души  в началото на новата година е шок за нацията. В момента е необходима помощ на близките на убитите, но не оказвана от лаици, твърди той. 

"България трябва да създаде Служба за психологическа помощ и подкрепа при критични ситуации. Утре може да стане не масово убийство, а земетресение. Правил съм изчисления, че за да бъде създадена подобна служба са необходими 150 000 лева и 30 000 - 40 000 лева на година, за да бъде тя поддържана.

В момента държавата трябва да има институции, които да работят с най-засегнатите, тези шестима човека имат близки. Разбрах случайно, че бабата и майката на убитото момче Боби, приятелят на Нанси, са колеги на моята сестра в предприятието, в което работи. И всички от онзи ден на обяд, когато са ги извикали по време на работа, стотина жени са в шок. А те са го пренесли на семействата си. Ето защо трябва да има Служба за психологическа помощ и подкрепа в тази държава. В много държави направиха такива служби, основната им цел е да се погледне ситуацията от гледната точка на жертвите, на тези, които са най-много засегнати", коментира Монов.

Според него подобна помощ никога не се налага само с присъствие или  да кажеш: "Аз идвам тук да ти помогна", защото ти си жертва.  А трябва да знаят хората, че тези които имат нужда от такава помощ и искат да се обърнат за нея, че има към кого да го направят .

"Не разни самозванци да оказват помощ, както сега става. Случило се някъде нещо в училище, хоп отива един екип. На този екип  много добре му знам качествата, и твърдя, че не отговаря на никакви европейски критерий. Ние сме няколко човека в България, които имаме право да обучаваме и да извършваме подобно нещо и това е Секцията по кризисна психологическа интервенция, другите са самозванци. Става дума и за екипа на Министерство на образованието, така също и за екипа на Института по психология към МВР, защото те нямат нужното обучение. Освен това кой ги контролира тях, кой прави супервизията?", заяви Монов. 

Той попита: "Ако вие сте в тягостен момент от живота ви и идва някой и ви казва аз съм психолог и ще трябва да дойдеш тук при мен да ти помагам, как бихте се почувствали. По света тези взаимоотношения са урегулирани от гледна точка на най-засегнатите".

Монов е бил впечатлен, че Бай Йордан е бил допуснат да говори пред журналисти, а не пред психолози. Това го прави, според него, потенциална мишена на убиеца. 

"Къде е МВР след като журналисти намериха колата и тефтерчето. Вашите колеги може и да са поизтъпкали следи там. МВР разказва едни версии, след което журналисти имат достъп до Бай Йордан, който е превърнат в мишена на убиеца. Защото това е много добре организирано убийство. В такива случаи този човек трябва да го скриеш и да го пазиш. Нормално е за един човек в шок, представям си какво е да видиш пет трупа, да говори, но не пред журналисти, а пред психолозите, за да се отърве от напрежението на видяното, от шока и на преживяното", коментира Монов.  

"Не знам дали забелязахте гениалната фраза на вътрешния министър то е много тежко престъпление, ако е престъпление. То пет трупа, а той казва, ако е престъпление, може би неговата нагласа е, че това не е престъпление", заяви Монов.

Запитан дали убиецът може да е луд човек, Монов заяви, че луд човек не може да направи подобно нещо.

"Най-смешното е, че една от добрите психиатрични клиники е на километър от мястото на убийството. Луд, луд, но не може да направи подобно нещо. Това е човек с друг тип психично заболяване - социопат. Ние трябва да изискваме от нашата държава, но за да изискваме, трябва да сме граждани, а пък ние сме станали едни биологични единици, които оцеляват, които мислят, че като псуват държавата и това е достатъчно. Колко често ние се вглеждаме в съседите си, за да видим, ако имат някакъв проблем, да се опитаме да им помогнем, да го решат. Хората, с които работим, имаме ли чувството за съпричастност към оня до нас? Оправдаваме се с това времето е много трудно и  се грижа за себе си, за семейството. Трябва да разберем, че ако оня до мен не живее добре и не се чувства добре и аз съм застрашен от това. Както оръжие може да се намери лесно навсякъде, може утре убиецът от Нови Искър да реши да раздава социална справедливост. И примерно аз да съм първият, който го срещне по улиците", каза Монов. 

Според него убийствата на шест човека в Нови Искър са изключително добре премислени,  като е избран часът, за да не чуе никой от околните къщи толкова гърмежи.

"Това е човек, който дълго се е готвил и умее. Страшното е, че този човек е сред нас", каза Монов.

В началото имаше и други версии за разширено меланхолно самоубийство, едно българско откритие в психиатрията на проф. Шипковенски, но бе казано, че категорично, че няма самоубийство, така че тази версия отпада.

Има вероятност убийството да е извършено от социопат


Остава версията планирано професионално убийство. Социопатията е много тежко психично заболяване, има всички белези на човек в норма, понякога показателите на интелигентност са в горните граници, самоконтрол изключителен, много вероятно е да са манипулативни, но те не изпитват чувство за вина и чувство за съжаление от стореното, те са единствено правите и способни да въдворят справедливостта.

Световните изследвания показват, че примерно социопати, извършили убийство, освободени, около 86% от тях извършват наново убийство. Така, че когато се докаже тази диагноза е много опасно в обществото да се допускат подобни хора.

Повечето наемни убийци са такива. 

Как ще рефлектира това масово убийство на обществото?

Монов заяви: "Аз лично съм в шок, не знам вие как сте. Отишли са си шест човека, ако единият от тях, примерно е замесен в нещо и някой е решил да му отмъсти, защо трябва и други да бъдат убити. Ние чакаме сигурност, да бъде заловен този убиец, който е изключително умел. Той може да се разхожда покрай нас. Утре всеки един от нас може да пътува с него в един трамвай или да го срещне в тъмното.

Чувството за сигурност е накърнено, да не говорим за справедливост, че един такъв изверг не си е получил заслуженото. И това е един огромен шок за нацията. В началото на Новата година, когато човек има по-други нагласи и друга емоционална настройка, става ясно, че един социопат ни казва вие може да имате надежди и да кроите планове, но лесно всичко може да бъде прекъснато с един куршум.

И за това нека час по-скоро държавата да си свърши работата. Това е много важно, за да се създаде сигурност в цялата ни държава, сигурност за това, че я има като държава, че ние не сме просто едни социално живеещи индивиди, които да се спасяват както намерят за добре. Защото сме много разделено общество и изобщо не знам дали имаме чувството за общество по между си. Това е страшното.