Само за един уикенд, от засадени 1000 бройки, 120 вече липсват от парка, каза Зорница Кънчева, началник Отдел „Околна среда” в община Велико Търново, пред "Фокус".

Лятното зацветяване на града е започнало миналия петък и в понеделник вече е установена липсата на 120 екземпляра.

За сега зацветихме само парка в кв. „Бузлуджа”, предстои засяване на цветя в парковете и в централна градска част, а там вече кражбата на цветя е масово явление. Кражбите не се случват за пръв път, те са ежегодно явление. Най-често се случва в центъра на града, защото там се поставят повече и по-красиви бройки растения”, коментира още Зорница Кънчева.

Според нея вандализмът върху растенията зачестява и се превръща в масово явление около Черешова задушница (т.г. на 7 юни).  Това е периодът, в който по принцип общината завършва своето лятно зацветяване на града.

„Цветята не просто се берат, те се изкореняват. Най-фрапиращ беше случаят с лалетата, които ни бяха подарени от холандското посолство. На тях даже не им позволиха да цъфнат. Те бяха изкоренени, изтръгнати с грудките преди гражданите дори да разберат за тях”, каза още Кънчева.

По думите й кражбите на цветя се случват и през пролетта и през есента, но преди лятото те са по-чести, защото цветята са по-примамливи.

„През есента садим по-често теменужки, а те не представляват особен интерес за крадците. Има екземпляри, които колкото и да искаме да засадим и да радват жителите и гостите на Велико Търново, не можем да си го позволим, защото те не се задържат даже и в рамките на деня. Това са например сакъзите”, коментира още Зорница Кънева.

Според нея има и случаи на заловени вандали, в момента на кражбата, но те отказват да се идентифицират пред служителите на общината и залавянето им е обезсмислено, не могат да им се налагат глоби. Крадците най-често са възрастни жени, любителки на цветя.

По думите на Зорница Кънчева, няма конкретен начин за спиране на кражбите. Двата метода, които се използват към момента са – дежурене на служителите, които зацветяват няколко дни след засаждането на растенията и отрязване на цветовете на растенията, защото така те не представляват интерес за вандалите.