Съдиите в Страсбург присъдиха общо 109 703 евро обезщетения на четиримата и семействата им заради спецоперация "Октопод", проведена през 2010 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, съобщиха БНР и "Правен свят".

Тогава Дамбовците, Хамстера и Алексей Петров бяха задържани показно, като при арестите на Йордан и Пламен Стоянови, единият от братята бил изведен полугол и държан навън, в очакване да дойде полицейски оператор и да го заснеме в режисирана поза.

Унизително отношение, нарушаване на презумпцията за невиновност и на правото на личен и семеен живот са част от нарушенията на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, които съдът в Страсбург установи при арестите на четиримата.

В решението си магистратите от ЕСПЧ отбелязват, че нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им. Според съда в Страсбург вътрешният министър е "минал границата на обичайната комуникация чрез медиите на информация за хода на текущо разследване".

Според осъдителните решения, България трябва да плати на Пламен Стоянов и семейството му обезщетение от 30 000 евро, а на брат му Йордан и семейството му - 50 000 евро и 5000 евро за съдебни разноски. Съдът приема, че е нарушено правото им на частен и семеен живот.

Обезщетението за Алексей Петров е 6000 евро и 3703 евро за съдебни разноски.

Антон Петров-Хамстера ще бъде компенсиран с 5000 евро, а съпругата му Красимира Иванова с 10 000 евро за неимуществени щети.

"Не е лошо бившият министър (Цветан Цветанов - б.р.) да помисли дали не би било справедливо и дали не би бил красив политически жест да дари на хазната поне стотина хиляди евро, като компенсация за загубите, които ние търпим заради злоупотребата с власт при тези акции с нелепи имена. А защо и финансовият министър Владислав Горанов да не обмисли един регресен иск срещу Цветанов", коментира адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Дамбовците в Страсбург.

През ноември м.г. варненският бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката осъди за 40 000 лв. България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради акция “Медузите“.

Държавата вече беше осъдена за шумната полицейска операция по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър - другият потърпевш - Борислав Гуцанов от БСП, също получи 40 000 лева.  

Държавата беше осъдена заради Цветан Цветанов и по още едно дело - че е нарушил презумпцията за невиновност като е заявил, че бившият служител на полицията Тони Костадинов е съдействал на престъпна група. По този процес обаче обезщетението беше по-малко - 3600 евро, плюс разноските от 1500 евро.