Това се казва в съобщение на синода, публикувано на сайта "Българска патриаршия".

С решението се дава съгласие да бъдат отворени досиетата на висшия клир в църквата. В писмото до комисията ще бъде представен списък с трите имена, ЕГН, длъжността и периода на заемане на длъжността за лицата, извършвали или извършващи публични дейности от 22 декември 2006 г. до настоящия момент в БПЦ.
Данните ще са за българския патриарх Максим, за епархийските митрополити, епископите, ректорите на семинариите и за игумените на ставропигалните манастири.

По неофициална информация патриархът не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби. Още преди три години бившият шеф на архива на ДС Серафим Стойков беше категоричен, че макар Максим да е бил утвърден от ЦК на БКП "е чист като сълза".
Другият висш духовник, за когото се смята, че няма досие е пловдивският владика Николай. Той е само на 42 години, освен това сам поиска комисията по досиетата да провери пловдивската епархия. Резултатите не са обявени.

Досега официално излязоха имената само на двама митрополити. Единият е Галактион Старозагорски, който бе проверен в качеството му на депутат в 36-ото Народно събрание. Той е бил вербуван през 1981 г. и е работил като агент Мишо. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф пък сам призна и поиска прошка заради връзките си с ДС. Той обясни, че агентите са упражнявали натиск върху нещо още през 1956 г., когато постъпил в Духовната академия.

По-късно днес стана ясно, че Неврокопският митрополит Натанаил е заявил „особено мнение” на заседанието на Светия Синод за решението за отваряне на досиетата, става ясно от документ, публикуван от "Фокус".

„Убеден съм, че нормата от закона, според която членовете на управителните органи на религиозните общности подлежат на проверка и разкриване на досиетата им, е противоконституционна. Това, според нас, е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата. Демократичната и правова държава Конституцията, само когато не приема закони, които й противоречат, а когато допусне грешка е длъжна да я изправи. Още през 1992 г. Конституционният съд е казал, че е недопустима държавна намеса във вътрешноорганизационния живот на религиозните институции, както и в тяхното обществено проявление”, е заявил владиката.

По думите му - това публично "ритуално действие ще злепостави единствено институцията БПЦ и ще задоволи медийната жажда за сензации за няколко дни, но ще смути душите на много православни християни и ще срине единствената надежда и опора на народа в Църквата". Според Натанаил отговорното отношение е изисквало да бъде изслушано становището на юрист.

Преди два дни Светият синод призова всички вярващи "да не се влияят от злонамерени публикации и изявления, които не отразяват истината за църквата и нейния живот, искайки да я направят по този начин една светска институция".
Изявлението дойде след скандала с луксозния "Линкълн" на варененския митрополит Кирил.