Отварят досиетата на патриарха и на висшия клир

Светият синод на Българската православна църква реши да отговори на искането на Комисията по досиетата за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби.

Обратно в новината

Коментари - Отварят досиетата на патриарха и на висшия клир | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Св. Никодим Светогорец казва: "...При това трябва да знаеш, че когато съдиш строго за някаква недобра постъпка на ближния, някакво коренче на същата лошавина се намира и в твоето сърце, което поради тази страст те учи да правиш предположения и да ги осъждаш. "Лошият човек от лошото съкровище [на сърцето си] изнася лошо" (Мат. 12:35). Напротив, чистото око гледа на делата на другите безстрастно, а не лукаво. "На чистите... очи не е свойствено да гледат злодейство" (Авак. 1:13). Затова, когато в теб се яви мисъл да осъдиш другиго за някоя грешка, първо възнегодувай срещу себе си, като извършител на такива дела и виновен за същото. И кажи в сърцето си: "Как аз, окаяният, който имам същия грях и върша още по-тежки прегрешения, ще се осмеля да повдигна глава, за да видя грешките на другите и да ги осъждам?". Като действаш така, ти ще обръщаш към себе си оръжието, с което лошата мисъл ти внушава да поразиш другиго и ще лекуваш своите собствени рани. Даже и тогава, когато грехът на твоя брат не е таен, а явен за всички, ти се помъчи да виждаш причината за греховното падение не в онова, което ти внушава страстта за осъждане, а в това, което може да ти посочи братолюбивото към него разположение, и си кажи: понеже този брат има много тайни добродетели, то Бог, за да го предпази от тщестлaвиe, е допуснал да падне в сегашния грях, или малко време да прекара под тази грозна покривка, за да бъде той и за самия себе си, пред своите очи, като непотребен, и като бъде презиран за това от другите, да придобие плода на смиреномъдрието и да стане още по-угоден на Бога. Така той ще придобие повече полза, отколкото е претърпял вреда. Нека даже нечий грях да бъде не само явен, но и много тежък и да излиза от ожесточено и неразкаяно сърце, ти не го осъждай и тогава, но издигни очите на твоя ум към непостижимите и дивни Божии наредби, и ще видиш как мнозина, които са били преди най-беззаконни, след това са се разкаяли и са достигнали до висока степен на святост, и как, от друга страна, някои, които са стояли на висока степен на съвършенството, са паднали в дълбока пропаст. Гледай да не те сполети такова бедствие за осъждането. Затова стой винаги със страх и трепет, като се боиш повече за себе си, отколкото за другите. И бъди уверен, че всяка добра дума за ближния и радостта за него са в тебе добри плодове и действие на Светия Дух. Напротив, всяка лоша дума и презрително осъждане към него произхождат от твоето злонравие и дяволско внушение. Затова, когато се съблазниш от някоя недобра постъпка на брата си, не давай дрямка на очите си, докато не изгониш от сърцето си тази съблазън и напълно не се примириш с него." /Из книгата "Стремеж към съвършенство", изд. Славянобългарски манастир" Св. Вмчк Георги Зограф", Света Гора, Атон, 2003 година. Съкратен превод от архимандрит Климент Рилец./

При цялото ми уважение, Дядо Натанаил греши. Дори целия Синод да се окаже с чин полковник от ДС, това нито ще разклати, нито ще промени вярата на истинските православни християни. Ние не служим на Синода - на Господа служим. Със сигурност обаче ще повлияе на конфорта на митрополитите-сътрудници, от които ще се търси дълбоко и искрено покаяние, при това не доброволно,а силом предизвикано от обстоятелствата (което ще остави известни съмнения в искреността му). От покаялите се ще се търсят и дела (а не само голи думи). Затова аз лично бих поканил гузните съвести от Синода да започнат с покаянието още сега. А ние прошката сме длъжни да я дадем, защото така ни е научил нашият Спасител.

Долу мръсните ръце от БПЦ!Некадърното правителство се чуди с какво да ни отвлече вниманието от кражбите и безобразията ,които върши всеки божи ден!

Лидке само така

Ха ха ха ха, Герберите искат и тук да сложат свои хора за да заграбят имотите на църквата. Аман от смешници управленци. Не разбраха ли, че да се месиш в делата на църквата е плод на най- смештно безмозъчно управление.

А-а, да си ги нямаме такива, чеда мои. Или всички, или мълчанието на агнетата. Защо чистото като сълза светейшество има тогава чин "генерал-майор"? Мале-ей, чеда мои, бъдете скромни и богобоязливи, рекох аз из кокпита на новата си лимузина.

Стига с тези досиета вече! Наду ни се главата. Като се замисли човек, надали има свера в обществения живот в която да е нямало агенти на ДС. Стига толкова с тези досиета.

БИХ ПРИВЕТСТВАЛ ПАТРИАРХ МАКСИМ АКО СЕ РАЗКАЯ И ОТТЕГЛИ ДОСТОЙНО И ПРЕОТСТЪПИ МЯСТОТО СИ НА МЛАД , ДЕЕН И ЧИСТ ЧОВЕК ,КОЙТО ЩЕ ИМА ЛИЦЕ И ДОВЕРИЕ ПРЕД МИРЯНИТЕ , ЗАЩОТО СЕГА БПЦ СПИ , А ТРЯБВА ДА Е ДЕЙНА И ПОДКРЕПЯЩА БЪЛГАРИТЕ НАВСЯКЪДЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

и кой ще е този?

Ами варненският и преславски митрополит Кирил с "Линкълн"-а защо не е споменат? По-голямо от него ченге надали има в Светия Синод. Изгонен от Атинската духовна академия точно заради сътрудничество с ДС, завършва образованието си в Меката на тайните служби - КГБ - Москва! Този "тлъст котарак" със слабост към лукса умее добре да се прикрива!

Мда, много ми е интересно какво ще се появи за Максим или по-скоро какво няма да се появи. Чист като сълза бил. Аз пък имам информация от първа ръка колко точно е бил "чист". Не само той, целия синод.

...това ще значи само едно: че патриархът все още се води действащ и нямат право да го разкриват. Още при първото отваряне на досиета се каза, че е бил полковник от ДС; все пак не беше толкова отдавна, че да сме забравили.

Да не би ти да си го вербувала патриарха бе, Катерина, та имаш информация от 1 ръка?! Не ставайте смешни, хора! Не можахте ли да прогледнете за толкова години каква война се води срещу нашата църква?! Какво ще стане като се отвърнем от Православието - идват секти, ислям ... това ли искате за децата си? Отворете си очите, българи! Имаме нужда от силна, единна църква !!!

Не, дядо ми беше вербуван от Максим, Мери. Други въпроси?

Поп - комунист ! Това само в България може да се случи - държавата с най-простите и лековерни хора на света.

Браво,Николай,браво,Хаджи Ахил,ставаме все повече...

Веско не прекалявай с КАПС ЛОКа, ако ти се вика иди на площада и там си окай колкото ти душа сака. Ал-чо, ти си живото доказателство за мизерията на българското (пост)комунистическо съществуване приятелю. БПЦ смърди отдалече на мухъл, но такива като теб дето са се продали за паница леща, както Йоав е продал първородството си не го споменават и то нарочно. Теб, както и герберастите само глада ще ви излекува нищо друго.

Не е възможно да вървим напред докато гледаме все назад. Вече 22 години най-много ни интересува кой какъв е бил.

Никога няма да тръгна напред, преди да съм се огледал назад. И най-вече с такива като теб. Защото вече 22 години тъпчем на едно място имитирайки вървене. Напред!

Ако не знаеш кой вчера те е излъгал и окрал, утре той пак ще те излъже и окраде!

То това е номерът, да не се гледа напред, а да се врътиме у кръг.

Оставете Българската Православна църква далече от размислите си тип "разбрали - неразбрали" или "чули - недочули". Светата Православна църква е храм за очистване на душите и здраве на телата, които идват с мир в нея. Вие поне ходили ли сте изобщо някога в православен храм? Защо не се вгледаме в собствените си слабости и грехове, та бързаме да сквернословим срещу св. Православна църква, за която са положили живота си светиите? И да има някой и друг служител, които не са съвсем изрядни, ваша работа ли е да ги съдите? Вие съвсем изрядни и почтени ли сте в живота си? Това се отнася и за мен, естествено.

Да, ходим на църква, редовно! И точно затова имаме правото да знаем и да искаме отговорност от онези, призвани да ни бъдат за пример!

Ани, ако ходиш из някоя пуста и безводна местност и умираш за вода, а видиш, че някой прокажен ти предлага чиста и студена вода, ще я приемеш ли? Сигурен съм, че отговора ти ще е "Да"! Какъвто ще е и моят. мисля, че разбра алегорията ми!

КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА МИНАЛОТО НА МАКСИМ-ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ-.ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ НЯКОЙ ГЛУПАК БЕЗ РАБОТА СЕ СЕЩА ЗА НЕЩО И ПОЧВА ДА ПИШЕ ГЛУПОСТИ.

чудите се с какво да ни отвличате вниманието от актуалните проблеми. Мене ми е през оная работа кой какъв е бил. Много олеквате, а другата седмица почва зимата.

Някои доживяхме, други - не. 22 години и един месец след началото промените. ДС все още управлява българската църква! Начело с Максим! ВЪН!!!

дали съгласие!!1 ХА ХА ХА. Според закона за разкриване сътрудниците на ДС не се иска съгласие-!!!, а предоставяне на лични данни за проверка. То всъщност и без да ги предоставят трите имена на тези хрантутници са известни.

Забравяте,че църквата е извън държавата!Я си спомнете за светата инквизиция!Днес някой да говори лошо за католиците?

хаха ако е извън държавата, какво правят в "държавна" сигурност :) хахахахаххаха смешници ....

Йосариян,ти си предводителят на истинските глупци с изплакнати чудесно мозъци,за съжаление май е още по-зле- интелигентен си,значи си платен боклук,част от вражеската на българщината машина.Лошото е,че в БГ вече са твърде много тези като теб...

Истината е ,че Максим е полковник от ДС.

Тази "истина" Бойко ли ти я каза? :)

Ал, и на теб не ти се вижда странно и притеснително духовната опора на бедния изстрадал народ да е доносничела и да е клепала колеги и вярващи на репресивните служби на доказани атеисти, каквито са комунистите? Или сте много наивни, или най-обикновени глупаци. Или сте част от болшевишката пасмина.

Ще се отварят целите досиета, не тия след 2006, а на хората, които са на върха след 2006-та. Т.е. и на патриарха. Ама съмнявам се да млъкнат идиотите, които все го обвиняват, че е агент - като лъсне, че няма досие, ще ревнат па че не е верно :( А пътьом се забравят тия, които наистина имат досиета и сега още са митрополити...

Драги ми Ал,най-вероятно ти се един от малкото пишещи тук,които са наясно,че срещу вярата се води преднамерена,добре платена от задокеански институции война,за да може народът съвсем без опора да остане,те имат нужда от стадо малоумни и невярващи в нищо овце,лесно манипулируеми и управляеми.Ще ни разкатаят мамата,ако не се опълчим.

...имаш ли любима болест. Знам, че нямаш, пази Боже. Коя зараза е по-голяма в църквата-комунистическата, "светата "инквизиция, или Сектите. Историята на Христовата религия е богата и дълга и с вековете се е трансформирала в угода на тоя и оня с една цел-укрепване на власт. Неслучайно се карат на тема Константиново дарение, според което църквата от повече от 1000 г. върти живота на всички, повтарям-всички. Пример-протекцията на Ватикана за свалянето на комунизма в Полша. За нашите духовници какво, били са ченгета и още как. И какво? Всичко ще се оправи като се даде гластност? Ами. Та за какво те реплекирах. Споменаваш задморски заговорници. Нищо подобно, проблемът е друг-просто не трябваше да се случва. Комунистическата зараза, имам предвид.

"След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието" Збигнев Бжежински, преди около 30 години

Кое ли е толкова голямата заплаха за американската геополитика ? Дали светогорските монаси ? Или "бондовците" в раса ? А американската доктрина, за разлика от българската, не се променя от всяка нова администрация.

А комунягите да не би да не водеха война срещу вярата, водеха и още как! Взривяваха църкви, заточаваха свещеници, възпитаваха в атеизъм....

Правилно решение, да се знае кой какъв е. И да се престане със спекулациите, защото БПЦ е единствената духовна опора на бедния ни отруден народ. От управляващите помощ няма, партиите гледат само да присвоявават, само ВЯРАТА В БОГ ни остана - не подкопавайте и нея. Специално Карбовски и господарите му да проумеят тази истина.

Вярата в БОГ няма нищо общо с БПЦ. И обратно: БПЦ няма нищо общо с Вярата в БОГ. Някои доживяхме, други - не. 22 години и един месец след началото промените. ДС все още управлява българската църква! Начело с Максим! ВЪН от храма!!!

От такива късогледи безбожници сме я докарали до тук. Недопустимо е да са говори така за свещенници и Патриарх.

ЗАЩО САМО ОТ 2006г.??????????????????????????????????????

Мене по ме интересува какво точно е правил Максим преди 89г...