Руското министерство на отбраната излезе с официално предупреждение, че с влошаването на времето в северната част на Черно море остава заплахата от отнасяне на счупени котвени мини.

Те могат да достигнат до териториалните води на Румъния за четири дни, а до България - за десет дни, се казва в съобщението.

Турция пък е забранила нощния риболов в Черно море, след като в района на Босфора днес бе забелязана и обезвредена мина руско производство, съобщиха турски медии.

Решението е било обявено от министерството на земеделието и горите, съобщава новинарският сайт Ен сон хабер.

"С оглед безопасността на живота и имуществото на нашия народ, считано от днес (26 март 2022 г.) до второ нареждане е спрян всякакъв риболов, включително с малки лодки, във водите на Черно море между България и Кефкен от залез до изгрев", обяви министерството, съобщава БНТ.

По-рано днес плаваща мина, забелязана в района на Босфора, бе обезвредена от турски сапьори, след като бе забелязана от рибари в района на истанбулския квартал Саръйер.

По-късно друг обект, подобен на мина, бе намерен - изхвърлен на брега на град Чаршамба в черноморския окръг Самсун. Екипи на жандармерията установиха в този случай, че обектът няма експлозивни свойства.

Турски екипи обезвредиха плаваща мина край Босфора. Това стана дни след предупреждението за мини, повлечени от морските вълни на брега в Одеса. Дали откритата мина е част от тях, все още не е ясно.

Според българските военноморски експерти - евентуалното време за придвижване на тези блуждаещи мини зависи от морските течения, но се предполагаше, че ако такива мини вече действително плават в Черно море, те биха достигнали до най-близката точка в нашата акватория за не по-малко от 12 дни.

От Щаба на Военноморските сили, както и Министерството на отбраната са отказали на този етап да коментират пред БНТ по темата. 

Преди дни командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че са взети всички мерки да се реагира веднага при евентуално откриване на плаващи обекти, които представляват опасност за корабоплаването.

От "Морска администрация" пък успокоиха, че мините могат да достигнат български води до 10 дни, но ще са далеч от брега.

Рибарите също бяха предупредени да внимават и да подадат сигнал, ако забележат съмнителен обект в морето.

Създадени са специални групи, които са в постоянна готовност да врязват на място откритите мини, тъй това е начинът те да бъдат обезвредени.