Тя посети града във връзка с инициативата на министерството за популяризиране на туризма, особено в места във вътрешността на страната, които имат възможности за развитие в областта на балнео-, планински и СПА туризма, предаде БТА.

За района на Сапарева баня е отчетен ръст от 17 процента за първите осем месеца на годината.

Сапарева баня е била посетена от 65 хиляди души, а един от емблематичните обекти в региона, какъвто е Рилският манастир, само за трите летни активни месеца е бил посетен от над 150 хиляди души, което е ръст с 12 на сто в сравнение с миналата година.

Министърът съобщи, че към момента са подадени 106 заявления по новата наредба за сертифициране на балнео- и СПА центровете в страната. В момента се извършват проверки на място и до края на годината ще бъдат издадени и удостоверенията на обектите, които отговарят на изисванията.

Предстои среща с директорите на професионалните гимназии по туризъм в страната във връзка с осигуряването на кадри за сферата на туризма, посочи Ангелкова.

По-рано представители на бизнеса в Сапарева баня са споделили с министъра притесненията си във връзка с инфраструктурата в региона и са коментирали темата, свързана с изграждането на нови ски писти.

"Надявам се в края на ноември да внесем законопроекта за изменение на Закона за туризма в МС и след това в НС, за да можем да "отпушим" инвестициите, свързани с изграждането на нови писти и съоръжения", каза министърът.

Страната е била посетена от над 6 милиона туристи за първите осем месеца на годината, което е ръст от 18 процента. Това е рекордно, каза още Ангелкова.

"Всъщност България, включително и на база данните на "Евростат", които излязоха за броя на нощувките, е на първо място от всички държави членки на ЕС, с над 8 милиона нощувки, отново ръст от 18 процента", посочи министърът.

Над 5 милиона чужди туристи са посетили страната само за активните летни месеци и част от септември, което отново е рекорд, допълни тя.

Николина Ангелкова посочи, че се очаква активен туристически сезон и през зимата. Към момента са заявени групи от Русия, Великобритания и Израел.