753 са обявените секции извън страната. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Той обяви също така, че на сайта на ЦИК има пуснат симулатор, на който гражданите може да видят как ще гласува на 14 ноември.     

"Все още има няколко страни за които се чака разрешение, една от тях е във Федерална Република Германия", добави той.

Определена е числеността на секционните избирателни комисии извън страната. В момента се провеждат консултациите с партиите за определяне на съставите на СИК.

В 208 секции страната ще се гласува с по две машини.

"На страницата на Централната избирателна комисия е качен симулаторът за машинно гласуване. Той отразява абсолютно точно начина на гласуване. Може да бъде използван от всички избиратели. Отваря се на телефон, таблет, компютър. Призоваваме всички граждани да използват симулатора, подготвен от ЦИК", допълни говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ все още има независим кандидат, за който тече съдебна процедура, защото няма достатъчно събрани подписи.

На 30 октомври изтича срокът за избиратели с трайни увреждания да подадат заявление за гласуване с мобилна кутия. На тази дата изтича и срокът за желаещи да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.

На 29 октомври трябва да бъде взето решение от Централната избирателна комисия как да гласуват карантинираните лица.

"Много е важно преди да седнат пред машината избирателите да са взели решение дали ще гласуват и за двата вота, или само за един, защото няма възможност софтуерът да бъде променен. Ако веднъж натиснат само единия вот, няма вариант да върнат страницата обратно", допълни Росица Матева.

На въпрос дали ще се справят с огромния брой карантинирани за толкова кратко време, тя отговори, че ако се наложи ще се открият допълнителни Секционни избирателни комисии.

Всеки гражданин под карантина след 1 ноември трябва да подаде заявление къде е точно, за да се образуват тези подвижни СИК.

Заявления може да се подадат и в деня на изборите, но трябва да има сформирана комисия в този район.