Централната избирателна комисия отхвърли сигналите срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за агитация в изборния ден. Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева допълни, че към 18 ч. в комисията са постъпили общо 5 жалби и 77 сигнала.

25 от тях са за агитация от страна на Борисов.

"В ЦИК беше внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не постигна необходимото мнозинство. Имаме доста подадени сигнали за публикуване на прогнозни резултати в интернет сайтове - при седем ЦИК установи нарушения", допълни Матева.

"За" нарушение са гласували 9 члена на ЦИК, "против" - 5. При такова съотношение няма необходимото мнозинство за взимане на решение.

Избирателната активност за страната на балотажа към 16 ч. е 24,12%, по данни на Централната избирателна комисия. Това са близо 1,6 млн. души, отишли до избирателните урни.

Тази активност е малко по-ниска в сравнение с вота на 14 ноември. Очаква се до края на деня избирателната активност да не надхвърли 40%.

"Не можем да прогнозираме със сигурност какво ще се случи в следващите часове, но все пак това е активност, която отчита 9 от 13-часовия изборен ден", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Най-висока към този час е активността в 23-ти МИР София - 30,03%. Това е единственото място, където активността прехвърля 30 на сто. 124 835 души са гласували. Най-ниска е активността в Кърджали - 12,97 на сто, 33 972 души са гласували там.

"27 са машините, с които е преустановено гласуването в изборния ден", съобщи още Матева. С шестте машини от вчера, общият им брой е 33.


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":