Трима души продължават живота си с органи на донор от Силистра, съобщиха от Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в града. Вчера е "реализирана докрай първата донорска ситуация", се казва в съобщението.

При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие на семейството му са пристигнали екипи от ВМА - София и болница "Лозенец", които са експлантирали бъбреци и черен дроб. Снощи са извършени чернодробна трасплантация на 36-годишен мъж във ВМА - София и на бъбреци на двама мъже в болница "Лозенец".

Снимка: Булфото

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, но това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма.

Според специалистите във ВМА, това е била една от най-тежките чернодробни трансплантации, които са правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Снимка: Булфото

Той изказа своята благодарност към ръководството и екипите на болницата в Силистра за създадената перфектна организация при извършване на експлатацията.

Самата трансплатантация продължи близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които работим - заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т.н. Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Тук е мястото да отбележа перфектната работа на колегите от анестезиологичния екип - не само по време на операцията, но и в първата критична нощ след нея. Засега състоянието на пациента е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата, каза още професор Владов.

Снимка: Булфото

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Искам да изкажа съболезнования на близките на донора за загубата им и същевременно да им благодаря за това, че в този много труден за тях момент намериха сили да постъпят човеколюбиво и да дадат съгласие, пише в съобщението ръководителят на болницата в Силистра д-р Даниела Костадинова.