Столичната община въвежда промени в организацията на движение в София в сряда във връзка с провеждането на протести, съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите, съобщиха от пресцентъра на общината.

Синдикалните организации на работещите в градския транспорт на София организират протест с три сборни пункта - кръстовищата "Лъвов мост", Сточна гара и "Петте кьошета". Заявеният начален част на пунктовете е 8:00 часа и тръгване от тях в 9:30 часа с провеждане на шествия.

От 9:30 часа от трите пункта шествията тръгват към Министерството на финансите. Затова се очакват временни затруднения на движението между 9:30 и 10:00 часа по следните маршрути:

  • от пл. "Лъвов мост" по бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Цар Освободител", ул. "Г. С. Раковски";
  • от Сточна гара по бул. "В. Левски", бул. "Цар Освободител", ул. "Г. С. Раковски";
  • от "Петте кьошета" по бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Г. С. Раковски";

В 10:30 часа протестиращите пред Министерството на финансите тръгват към Министерския съвет. Шествието ще е по маршрут: ул. "Г. С. Раковски" - бул. "Цар Освободител" - пл. "Княз Александър I Батенберг" - бул. "Цар Освободител" до пл. ""Независимост". Между 11:00 и 13:00 часа протестът ще бъде пред Министерския съвет.

Вторият протест, който ще се проведе утре в София, е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. "Черни връх" и бул. "България".

От 07:00 до 22:00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. "Кн. Мария Луиза" между бул. "Тодор Александров" и ул. "Екзарх Йосиф".

От 09:00 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на Околовръстен път между бул. "Черни връх" и бул. "България", посока бул. "България".

Само при необходимост и по преценка на "Пътна полиция", от 10:00 до 22:00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Кн. Мария Луиза" между бул. "Тодор Александров" и ул. "Екзарх Йосиф", с изключение на колите на градски транспорт.

За третия протест, организиран от Камарата на автомобилните превозвачи в България, се въвеждат следните промени в организацията на движение:

От 07:00 до 22:00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:

  • всички паркинги на пл. "Александър Невски";
  • на бул. "Кн. Александър Дондуков" между ул. "Злетово" и пл. "Независимост";
  • бул. "Тодор Александров" между бул. "Христо Ботев" и бул. "Кн. Мария Луиза".

От 08:30 до 22:00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:

  • на бул. "Цариградско шосе" в участъка между Околовръстен път и "7-ми километър" (пътен възел с бул. "Христофор Колумб"), в двете посоки;
  • на бул. "Ботевградско шосе" между магазин "Джъмбо" и бул. "Владимир Вазов", в двете посоки;
  • на бул. "Царица Йоана" между бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Д-р Петър Дертлиев", посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на "Пътна полиция", от 10:30 до 22:00 ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, както следва:

  • бул. "Кн. Александър Дондуков" между моста "Чавдар" и пл. "Независимост";

бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и ул. "Опълченска".