Започна първата тренировъчна HEMS мисия на авиационния оператор "България Хели Мед Сървиз" в присъствието на министъра на транспорта и съобщенията в оставка Георги Геоздейков и заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Хеликоптерът излетя от авиобазата на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) с 50 минути закъснение от предвидения час - в 11.48 ч. и кацна в 11.58 ч. на болничното вертолетно летище на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Св. Екатерина", след което се върна обратно в базата.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Това не е полет с цел спасителна мисия, а полет, който цели да покаже, че авиационният оператор може да експлоатира, обясни транспортният министър.

Предстои процедурите по приключване на обучението на пилотите. След като направят по 10 часа на пилот, хеликоптерът може да е въведен в експлоатация, уточни Гвоздейков.

"България Хели Мед Сървис" прави собствена организация за обучение на пилоти. Пилотите, преминали обучението в Италия, са шестима. Има и друга група в Италия за другите два хеликоптера, съобщи още министър Гвоздейков.

Днешният демонстрационен полет първоначално бе планиран за 15 март, но беше отложен за днес заради националния траур в памет на патриарх Неофит.

Министерството на здравеопазването е бенефициент на хеликоптера. Той пристигна в България на 1 февруари и близо 4 години, след като през 2020 г. започнаха активните опити на страната да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ. След няколко отлагания и смени на правителства страната успя в началото на 2023 г. да сключи сделка за закупуване на 6 летателни апарати от италианската компания "Леонардо".

Снимка: БТА

"Ние сме подсигурили екипи, които са готови да летят в този хеликоптер. Подготвили сме цялата медицинска част, която е много по-важна, отколкото тази въздушна линейка. Това, което правим, е да създадем система за въздушна помощ - екипи, които са обучени, дежурства, логистика, комуникация с наземната част. Това е направено", каза преди дни здравният министър проф. Христо Хинков.

До края на годината се очаква да пристигнат още две въздушни линейки - те ще са разположени край Плевен и Сливен.

от авиобазата на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП)

Снимка: БТА

Първият хеликоптер е базиран в северния район на летище София и ще покрива територията на Западна България. Периметърът на останалите летателни машини е предвиден така, че да се спази правилото за "златния час".

Досега България беше единствената страна в Европейския съюз без медицински хеликоптери. Такива са необходими при ситуации, които изискват бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от или до трудно достъпни райони.

Летателните машини могат да се използват и за доставки на кръв, органи и лекарства. До този момент за тези цели се употребяваха военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.