Емоциите около пристигането на първия медицински хеликоптер провокираха проф. Тодор Кантарджиев да подложи на съмнение важността на събитието. В сутрешното предаване на БНТ "Денят започва" той коментира със сарказъм политическо участие в церемонията по посрещане на машината.

"В областта на здравеопазването трябва да се решават важните неща - един народ, една държава, един хеликоптер. Сега 50 летища ще открият. Това значи, че всяка седмица ще гледаме по 5-6 репортажа от мили тържества по откриване на площадки за хеликоптери", започна бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Въпреки че участието му в предаването трябваше да бъде с акцент грипния вирус, той се върна към ученическите си години, когато вече е ставал свидетел на работа с медицински хеликоптер:

"Бях четвърти клас, в средата на 60-те години, отиваме в Медицинска академия, баща ми имаше някаква работа, и на игрищата, където сега е бившият стол, кацна един хеликоптер, свали един болен, нямаше репортажи, нямаше интервюта, нямаше министър на транспорта, министър на здравеопазването, министър-председател да се ангажират с тези неща, но сега явно са решили да се ангажират с важните неща".

В края на коментара си по тази тема проф. Кантарджиев се обърна с усмивка към водещите от БНТ с думите:

"Журналистите ни давате по лъжичка. Първо казахте няма да работят в планинска местност. После казахте няма да работят нощно време. Сега чакам да кажете няма да работят в месеците, които в името им име буквата "р"."

Тук Христина Христова и Симеон Иванов се защитиха, че отдавна са съобщили всичко и прехвърлиха разговора в планираното русло за грипния вирус.

"Грипната вълна премина, ще има още грип, но случаите с всяка седмица ще намаляват", каза проф. Кантарджиев.

Само три са областите, където през последната седмица има слабо увеличаване на случаите - това са Добрич, Стара Загора и Хасково. Във всички други области намалява грипът.

"Все още има една тенденция за запазване броят на случаите при деца до 4-годишна възраст. Но така или иначе, до седмици грипът рязко ще намалее. Другите респираторни заболявания, по данни на НЦЗПБ, най-много са риновирусите. Много важно е миенето на ръцете, особено при децата, както и дезинфекцията на повърхности. На второ място е респираторният синцитиален вирус, който при възрастни и деца прави една продължителна кашлица повече от месец", обясни проф. Кантарджиев.

Той обърна внимание и за опасността от коклюш при неваксинираните новородени. При малките деца болестта прави много тежки усложнения, като понякога дори може да е много фатално.