Мнозинството от българите - 68%, отбелязват и празнуват Осми март. Това показва проучване на социологическа агенция "Тренд". 

За 20% това е празник на майката, а само според 9% датата е социалистически празник.

Едва 4% свързват празника в най-голяма степен с борба за правата на жените.

Изследването е по поръчка на "24 часа", посветено на нагласите и възприятията на българите спрямо Осми март. То е реализирано в периода между 7 и 14 февруари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1010 души на възраст 18+.

Проучването показва, че празникът се зачита в по-голяма степен от жените - 80% от тях дават положителен отговор, а 68% твърдят, че се чувстват по-специални на този ден.

На този Осми март над две трети или 67% от анкетираните планират да подарят цвете. Това споделят приблизително поравно както мъжете, така и жените. Общо 60% от участниците, които възнамеряват да направят този жест, ще подарят цвете на майка си, 37% - на жена си/партньорката си, 30% ще подарят на приятелка, 24% - на колежка, а 7% на друга близка жена (дъщеря, снаха и др.).

Близо половината от българите или 45% смятат, че Осми март се свежда само до празнична атмосфера. Почти една трета - 32%, са на мнение, че освен празничния дух, датата има и важно социално значение. Това мнение изразяват по-често жените.

За 16% празникът е остарял и не е важен, сочи още изследването на "Тренд", цитирано от БТА.

В проучването доминира мнението, че Осми март е празник на всички жени - това посочват 61%. 

Близо половината от българите са на мнение, че празникът не е комерсиален (46%), а 29% заемат противоположната позиция, според изследването.