Трансформират болница "Лозенец" в интензивен център за лечение на COVID, стана ясно след извънредна среща на здравните власти. 

Болница Лозенец утре ще открие 10 легла. До понеделник те ще станат 40. Тенденцията е лечебното заведение да стане един от големите центрове за интензивно лечение на КОВИД, заяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Болницата "Лозенец" ще работи така, докато има нужда, а след това ще си възстанови функциите, посочи той. По думите му, в нея ще се пращат екипи от други болници. Ще ни трябват около 24 екипа, състоящи се от лекар, две медицински сестри, санитар. 

Друго решение, взето на срещата, е в едното крило на белодробната болница "Света София" да се открият между 40-60 легла, които ще се оборудват наново. До няколко дни там ще бъде преоборудвано резервно КОВИД отделение.

Това ще бъде резервна база за интензивно лечение на КОВИД, евентуално и на други инфекции, ако се появят. През останалото време ще функционира като терапевтично отделение към болница "Св. Иван Рилски".

Поетапно се увеличават интензивните легла в повечето болници в София, потвърди и днес зам.-министър Петров.

Най-голям резерв има в големите частни болници и в общинските.

Намеренията на здравните власти са в периода от следващите две седмици на всеки 3-4 дни да се откриват по 30 нови легла. Така според Петров системата ще бъде подсигурена.

В болницата "Св. Марина" - Варна, поетапно ще се откриват повече легла, като интензивните към клиниките постепенно ще стават ковидлегла.

Тази вечер ще се обсъди откога да бъде спрян плановият прием в столичните болници - от утре или от понеделник. Ще направим всичко възможно спирането на плановата дейност да е за максимално кратък срок, коментира Петров.