В България политиците са на върха на корупцията. Това заяви пред bTV заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Заедно с него в студиото беше и водачът на листа Ива Митева.

"Доскоро имахме хора, които по квалификация трябва да са престъпници, които си имаха държава. Тук корупцията беше издигната на държавно ниво, това беше начин на функциониране на държавата. (...) Министерства и агенции са работили, за да има корупция, а не да я няма. За да се отклоняват средства, което си е чиста кражба", каза Йорданов и допълни, че ако корупцията в държавния апарат се ограничи, това ще направи българите по-богати и по-добре живеещи.

Йорданов отказа да коментира с кои други политически сили би се коалирала партията в следващото Народно събрание. Той добави, че такъв разговор може да има, след като резултатите от изборите са ясно. И все пак ИТН няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, независимо от обстоятелствата.

"Има решения спрямо всеки един резултат на изборите. Ние не знаем все още кой вариант. Има такъв, при който въпросните три партии на протеста, извън статуквото, да имат 121 депутати или повече. Има вариант, в който да нямат и такъв, в който да имат много повече. За всеки един от тези варианти имаме готов отговор, но няма да го кажа сега", добави той и не изключи варианта отново да върнат мандата.

"Когато нямате гласове в пленарната зала и всеки ден влизате с една или друга уговорка, а кворумът ви виси, не може да вземете нито едно решение. Има много парламентарни хватки, за да се прекрати заседание, няма как да се продължи да се работи без мнозинство. По-достойното поведение е да кажеш: "Да, ние не можем, но не искаме да ни извивате ръцете", посочи Митева.

Йорданов обясни, че ПП "Има такъв народ" е създадена заради липсата на политическа реакция след решенията от референдума през 2016 г. "Политическата класа го неглижира, изхвърли го в кошчето, без да броим фалшификациите, които направиха и ние доказахме в съда. Имахме два пътя - или да се откажем, или да продължим", добави той.

Митева заяви, че е избрала да влезе в политиката, защото има много закони, които трябва да бъдат преразгледани.

"Аз влязох, защото се изморих да променяме ежедневно законите, изморих се хората да не знаят всеки ден какви права и задължения имат. Смятам, че Народното събрание трябва да започне по-бавно, по-задълбочено, по-обмислено трябва да се правят законите", обяви тя.

Според нея новите депутати първо трябва да преразгледат законите, свързани със съдебната власт.

"Време е за нов Висш съдебен съвет. Тази форма, която е приета през 2015 г., е неработеща. Трябва да се преразгледат съдийската и прокурорската квота, трябва да се разделят. Прокуратурата трябва да се отдели от съдебната власт. Спецсъда и спецпрокуратурата също са на дневен ред, изготвихме законопроект, който предвиждаше закриване, но това трябва да стане много внимателно", посочи Митева.

Йорданов допълни, че според него специализираното правосъдие в момента се използва за "бухалка". Зам.-председателят на ИТН обясни, че партията не се отказала от мажоритарния вот и ще работи за въвеждането му в следващия парламент.