30 български мъже носят името Стефан Борисов Иванов. Тази информация вероятно никога нямаше да стигне до 72-годишния Стефан Борисов Иванов от Смолян, ако грешка на чиновник не го бе пратила на съд, съобщи "24 часа"

Без да подозира, мъжът е осъден да плаща парно за апартамент в София. Вече има да дава 1300 лева за главница, натрупана лихва и хонорари на юристи.

Мъжът разбира, че е длъжник през ноември 2016 г., когато пенсията му от 250 лв. се оказва под запор.

"Не разбирам как са ме осъдили, след като не съм получил нищо - нито призовка, нито покана за доброволно изпълнение. Откъде са взели моето ЕГН, при положение, че в "Топлофикация" изобщо няма партида на мое име", изумен е той.

Според съдебното решение от Софийския районен съд дългът е натрупан от август 2011 до юни 2012 година, когато Стефан въобще не е живял в столицата.

Разбира, че запорът е наложен от частен съдебен изпълнител заради дълг за парно. Запорът обаче му е вдигнат, тъй като пенсията му е под минималната работна заплата. След това се заема да си изчисти "дълга".

Пише жалби до "Топлофикация", омбудсмана, КЕВР, комисиите за защита на потребителите и на личните данни.

Открива, че има Стефан Борисов Иванов, но с друго ЕГН. Оказва се, че адашът му е подавал възражение срещу "Топлофикация" за искани пари, но също няма партида там.

Междувременно въпросният апартамент в столичния кв. "Люлин" е продаден, а партидата остава на името на смолянския Стефан. Обяснили му, че му е прехвърлена служебно.

"Всичко с партидата е станало в "Топлофикация". Явно са взели от ЕСГРАОН моето ЕГН. Оказа се, че 30 човека в България сме с еднакви три имена. И аз съм "късметлията", предполага Иванов.

Той е инженер-химик, работил е основно в Смолян. Последните години преди да се пенсионира е живял под наем и при приятели в София, но в жилища, където не са се отоплявали на парно. Извадил е документи за адресите им и ги е приложил към делото, което ще води.

"Разходите, които съм направил за път, документи и адвокати, вече са почти колкото е общият дълг, но ще се боря докрай", решен е инженерът.

Топлофикация: Имотът е вписан на мъжа с неговото ЕГН

"Топлофикация – София е осъдила за неплатени сметки и е запорирала пенсията на гражданин от Смолян, защото такова е решението на съда, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Оттам опровергават твърдението на мъжа, че не е бил собственик или ползвател на посочения имот, като се позовават на данни от Службата по вписванията.

Ето и пълното обяснения по случая от дружеството:

"Топлофикация София" ЕАД е извършила проверка за собствеността на посочения имот в столицата в Службата по вписванията, където е записан г-н Иванов с неговите три имена и неговото ЕГН. На базата на тази справка дружеството е предприело към него съдебна процедура за събиране на дължимите неплатени суми за топлинна енергия.

Делото е минало на две инстанции и дружеството разполага с годен изпълнителен титул за образуване на изпълнително дело и налагане на запор върху пенсията на гражданина.

„Топлофикация София“ ЕАД няма основание да подлага на съмнение данните, посочени в публичния регистър на Службата по вписванията, както и не може да не изпълни влязло в сила решение на съда. В нормативната уредба е разписана процедура за обезсилване на съдебното решение и на изпълнителния лист, с която г-н Иванов разполага за защита на правата си”
, заявяват в съобщение до медиите от "Топлофикация София".