92 300 лв. от общата сума ще бъдат предназначени за Българския Червен кръст, който ще изпрати хуманитарната помощ за населението в пострадалите от пороите две държави под формата на имущество – палатки, одеала, спално бельо, походни легла, ботуши, якета, минерална вода и др.

Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че България е готова да предостави на Сърбия електроенергия като помощ в бедствената ситуация.

"Имаме готовност и в НЕК, и всички работим за определени количества, които те, ако пожелаят, да бъдат доставени на нашите сръбски партньори", каза той, цитиран от БНР.

Вицепремиерът Даниела Бобева уточни, че Сърбия вече е поискала България да й предостави и ток и в момента се водят преговори между Министерството на икономиката и властите в Белград.

"Ние, разбира се, аварийно подаваме, където е необходимо, ток. Имаме спогодба със съседните държави, но се опитваме да уредим и регулярни доставки, ако е необходимо, тъй като, доколкото разбираме, са наводнени основните централи в Сърбия", обясни Бобева.

У нас - опасност в мините

Обилните валежи в страната създават повишен риск от наводнения на минните обекти в страната, обявиха от Главна инспекция по труда (ГИТ). Изпратени са предупреждения до работодателите в 16-те мини в страната, че трябва да предприемат превантивни мерки за защита на живота и здравето на работещите и за недопускане на аварийни ситуации.

От следващата седмица ще направим обход на всички мини заедно с инспекторите от ГИТ, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова.

Ще видим какви мерки са взели собствениците на мини срещу предстоящи наводнявания, свлачища или разместване на пластове в минните галерии. В министерство сме обезпокоени от това, което се случи в Турция и Сърбия", добави тя.