Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди мерки срещу разпространението на COVID-19 означават политически сблъсък. При нас ситуацията е изключително хаотична политически и не е сигурно, че дори влошаването, което виждаме, ще накара управляващата група да рискува, коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV Тихомир Безлов - експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Според социолога Цветозар Томов обаче е възможно драстични мерки да бъдат въведени, въпреки политическите съображения срещу тях, защото нямаме друг начин да възпрепятстваме разширяването на заразата.

"Има много спорове как трябва да се действа. Няма обявени национални критерии, говори се за регионални реакции, следват се някакви европейски критерии", отбеляза Тихомир Безлов и посочи, че всичко зависи от ресурсите.

Според социолога Цветозар Томов на първо място трябва да има количествени критерии, по които да се преценява и на второ място да се преценява какви са възможностите на местните медицински структури да издържат.

И двамата отбелязаха, че лошата новина, е че през цялата минала седмица процентът на положителните проби е растял нагоре.

"Доколкото си спомням, от Националния оперативен щаб казаха веднъж, че работят по 23 критерия, не е лошо да ги публикуват", посочи Цветозар Томов.

Според него, ако сегашната ситуация с около 1000 заразени за ден се задържи в продължение на две седмици, трябва да очакваме минимум 3000 души в болници и 200 души в интензивни отделения.

"Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор до къде ще може да издържи страната, при покачване на броя на хоспитализираните, не по отношение на леглата, а за разпределението на ресурсите от хора", запита социологът.

Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква ситуация е необходимо да се вземат драстични мерки.

Тихомир Безлов съобщи данните на Министерството на здравеопазването за броя на пациентите с COVID-19, приети в болници през месец септември. Починалите тогава са малко над 600, докато сега вече са 960.

Средно за България смъртността е 11% по болници към 1 септември, уточни той. По думите му прави впечатление, че има голяма разлика по области в някои болници в страната.

Системата за тестване приз РЗИ вече е претоварена и струва ми се не е толкова ефективна, коментира Цветозар Томов. Според него страната навлиза в нова фаза на пандемията от началото на октомври.

"Такава беше картината в началото на септември в Западна Европа и средата на септември в Централна Европа. Това, което е тревожно за България, е че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни, у нас не спада смъртността, а остава на равнищата от пролетта", посочи Цветозар Томов.