Системата за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия BG-Alert ще бъде тествана в още 5 области днес - Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

Очаква се този път потребителите на всички мобилни оператори да получат тестово съобщение със звуков сигнал и вибрация, като това ще се случи в периода между 12 и 12:30 часа.

За първи път официалното тестване на системата започна на 7 ноември в Габрово. Предстои на 29 ноември да се проведе национален тест в страната.

В началото на месеца от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" отбелязаха, че е възможно при някои телефони съобщението да излиза като "съобщение от президента", но всъщност то няма нищо общо с президентската институция.

Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Погрешка за първи път съобщението беше разпространено сред потребителите само на единия от операторите без предупреждение и уплаши десетки граждани в страната.

На брифинг в началото на месеца беше оповестено, че правомощията да вземат решение за предупреждение на гражданите чрез системата BG-ALERT ще имат министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници.