Там те могат да получат специализирана помощ, но вместо това те ще бъдат преместени от Разград в Пазарджик.

Вижте снимки >>>

Въпреки поетия категоричен ангажимент от страна на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов, че за Масуд и Терез ще бъдат положени най-добрите и адекватни грижи и те ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, в момента продължава да се подготвя активно задържане на лъвчетата в България и прехвърлянето им в Пазарджик.

Още преди Общинският съвет в Разград да потвърди решението си двете животни да бъдат дарени на зоопарка в града на Марица, там започна строеж на нови клетки, а градоначалникът Тодор Попов обяви, че е готов да приеме животните.

Организациите "Четири лапи“ и "Дивите животни“, които в момента се грижат за Масуд и Терез, организират от 12 ч. протест пред Министерски съвет с искане за съдействие от правителството за заминаването на двете лъвчета за спасителен център в Холандия. Същевременно онлайн петиция със същото искане вече събра над 40 000 подписа.

Състоянието на двете лъвчета продължава да е нестабилно и повод за сериозни тревоги, съобщават специалистите от "Четири лапи". При пълен преглед, извършен на 27 януари, беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение на проблема от тесни специалисти, а при липса на подобрение – и с извършване на операция.

Прегледът на двете лъвчета беше извършен от д-р Марк Йолкел, който пристигна за случая от Берлинския институт за изследване на зоопаркови и диви животни “Лайбниц” и от специалистите от Централна ветеринарна клиника в София.

Фондация “Четири лапи” е готова да приеме лъвчетата в своя спасителен център Фелида в Холандия и да осигури висококвалифицирана медицинска помощ за тях именно заради специфичните им нужди.