Като цяло подаването на аналогов телевизионен сигнал спря от 00.00 часа на 30 септември. Около 11.30 ч. днес в Телевизионната кула в София обаче зам.-министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Георги Тодоров се обади в телевизионната станция на Копитото да се изключи аналоговата телевизия за столицата.
Това стана тържествено, в присъствието на журналисти.

"НУРТС Диджитъл" постигна покритие на 96,2% от населението на България с цифров ефирен сигнал, което е повече от регламентираното - 95 на сто. Това означава, че около 100 000 души няма да гледат цифрова ефирна телевизия", заяви Тодоров.

Инвестицията за 3 години е повече от 100 млн. лв. – основно за ново оборудване, уточни Свилен Попов, изпълнителен директор на „НУРТС България”. 

Тодоров коментира още, че и до момента аналоговата телевизия е била гледана от 20% от населението на България. 

В отговор на въпрос той заяви, че няма проблем и телевизор "Опера" да се включи към цифровата система през антенния вход и да се гледа безпроблемно. 

По-рано министърът на информационните технологии Данаил Папазов призна пред БНТ, че във ведомството му нямат информация колко души от днес в страната са без телевизия заради цифровизацията. Той уточни, че се предполага, че са около 5%. По думите му и аналоговият сигнал не покривал цялата страна.

Той коментира, че няма вариант 1 милион души да останат без сигнал и не може толкова скоро да се знае колко ще са хората.
Преди дни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков обаче предупреди, че между 350 000 и 1 000 000 души може да останат без телевизия.

Министърът посочи, че трябва да се провери дали проблемите в местата, където няма сигнал, не са от ретранслатор, който не е преоборудван.

Министърът призова да се спре "шумната рекламна акция" на цифровизацията.
За реклама на процеса на цифровизацията държавата на два етапа отпусна над 19 млн. лв.

За контрола върху декодерите Папазов каза, че МТИТС е образувало само два търга, с които се доставят декодерите, а социалните служби казват кой има право да получи тези декодери.

По последни данни безплатни декодери за цифрова телевизия са взели около 75 000 от имащите право на това 210 000 души, които са получавали помощи за миналия отоплителен сезон.
Ваучерите за безплатни декодери се раздават до 30 октомври
, а валидността им е до края на ноември.


Анкета: Ще се откажете ли от доставчик, за да гледате ефирна цифрова ТВ?