Почти всички таксиметрови компании в столицата вече са актуализирали цените си. Причината е, че от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса. След това всички таксита у нас трябва да работят на новите тарифи. В противен случай водачите ще подлежат на глоби до 1000 лева, предава БНТ.

Преди компаниите да започнат да работят по новите цени е необходимо апаратите в автомобилите да бъдат пренастроени и тествани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"Увеличението не е голямо, дори няма и 0,80 лв.", казват управителите на две от големите компании в София Найден Петров и Емил Игнатов.

Клиентите вече се обслужват с първоначална тарифа 1,54 лв., дневната е 0,79 лв., а нощната - 0,90 лв. И повикване - 0,70 лв. Престоят е 0,22 лв.

"При нас от 800 автомобила около 650 са претарифирали. Никой няма да работи на по-ниска цена при положение, че първо - законът го задължава, и второ - 8,40 лв. на ден, 10 лева на ден повече да изкара, никой няма да се разсърди. Всеки един клиент има право да подава сигнал, когато му е отказан курс. Той има право да сигнализира органите на ДАИ", казват още те.

Освен с цел увеличаване дохода на таксиметровия шофьор, превозвачите поискаха по-високи цени и заради курсовете на къси разстояния, които според тях са нерентабилни.