Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев отново нажежи страстите във Фейсбук, след като публикува свой статус към Българския хелзинкски комитет.

"Предлагам Българският хелзинкски комитет да излезе с "остра" декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос. Равенство в правата и задълженията без значение на етноса, нали? Също така предлагам, всяка циганка от въпросния блок да се отрече от мъжа си, ако е хвърлял камъни и дърве по униформените лица", написа Дончева.

Тя визира случая от събота, когато роми в Ботевград започнаха да хвърлят камъни и дървета по служебните автомобили на полицаи, изпратени на адреса по сигнал за силна музика. 

В началото на юни Българският Хелзинкски комитет (БХК) и две ромски организации излязоха с отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, в което го призоваха да осъди и да се разграничи от антиромските изявления на съпругата си или да подаде оставка.

Това стана, след като Светлана Дончева разбуни социалните мрежи и медиите, след като написа в профила си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"