Македонската църква: Светият синод на БПЦ ни дава надежда

Македонската православна църква приветства решението на Светия синод на Българската православна църква да се застъпи пред останалите църкви за нейния статут.

Обратно в новината

Коментари - Македонската църква: Светият синод на БПЦ ни дава надежда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бавно ,но нещата ще се наредят след като комунизма и македонизма започват да отстъпват пред историческата истина !Вече никой не може да скрие информация и скритата и преиначена история хората ще я научат !

Македонците само търсят облага от нас,а иначе не могат да ни гледат,но защо да не ни използват като им се натискаме.

На макЛайните не трябва да се обръща никакво внимание докато не завърши тихата ферментация в тиквите им/В югославските им кухи тикви/.

Забележете само, макетата ме казват "БПЦ ще изпълни молбата на МПЦ", а "Македонската православна църква приветства решението на Светия синод". Заради тази заигравка на думи на края тия неблагодарници и придажници на бащинията си ще се обърнат и ще ни се изплюят в лицето ни.

Намирам нещо много общо между исляма и "македонизма": Заблудите, и в двата случая, наложени от държавно-религиозната власт, са толкова много, че с нищо не може да се установи нормално напасване с общността на напредналите и съседните държави, без пълен отказ от заблудата (респективно от исляма и "македонизма"). Решаването на проблема "на парче" не може да доведе до никъде. Например: -Гръцката Православна Църква, как би признала автокефална църква като "Македонска", щом Гърция не признава името "Македония"? -Българската Православна Църква, ако признае Църквата на БЮРМ като "Македонска", допуска същата неяснота, както и при признаването на държавата "Македония" - едните се считат като "наследници на Александър Велики", а в България ги считат като "братя". Не виждам как, с толкова неосъзната и не отхвърлена заблуда, отравяща отношенията й със съседните страни, тази страна ще стане и член на ЕС. Съгласен съм, че трябва да се положат максимални усилия, тъй като народът на БЮРМ е неразделна част от общото тяло на Православието, част жива и ценна, като всяка друга. За това, обаче, са нужни съвместни усилия на хора с чисти сърца и намерения, от всички страни, но най вече от заинтересованата страна. Трудна работа, но не невъзможна.

Изключително далновидна позиция на БПЦ!!!Поздравления!От една страна МПЦ призна,че е дъщерна.От друга-не и признахме необоснованите претенции,че е наследница на Охридската архиепископия...А и с другите църкви няма да се скараме.Изобщо-браво!Иначе не се връзвайте на сръбско-югославските пропагандатори край Вардара...Те още са силни там..Но им свършва времето!В момента започва Второто българско възраждане и никой не може да спре процесите!Никой!

Нищо далновидно . Обичайното протакане забатачване , абдикация от отговорност и грижи.Кво да чакаш от църква създадена от султана, призната през комунизма и оглавявана , от ченгета, чакащи знак от КГБ, плюс типичното православно безхаберие , човеконенавистничество , траене и протакане на проблеми.

Макета ги тресе голям страх от Арнаутите ония НЕ се шегуват палят църкви наред.Последно запалиха 3църкви 2 в НюЙорк 1 вКуйнсленд Австралия

Открита е първата българска история на епископ Петър Богдан Чипровски. откритията е на проф. Илиева и е изключително важна находка за българската история. Ето какво разказва самата тя: Ръкописът се е запазил, защото винаги е имало хора, които са го оценявали. За съдбата му със сигурност установих, че той е имал шанса да попадне в колекцията на италианския историк и ерудит маркиз Джузепе Кампори (1821- 1887). Майката на маркиза се е казвала Мариана Булгарини и вероятно това е причината трудът на Петър Богдан да събуди неговия интерес. След смъртта на маркиза неговата колекция преминава в Университетската библиотека на град Модена, където се намира и до днес.

независимост да, но без ''маjчино-дъщернa'' връзка. с 2 думи - без навлеци.

Какъв е народа,такава е държавата,такава е и църквата.Борисов казва-"да не гледаме миналото,а бъдещето".Това напълно ги устройва,защото историята им е една голяма кражба.Добре,че са гърците,непримирими и устойчиви на натиска на САЩ.Поредната илюзия на политиците и духовниците.Мисля,че отново ще сложим змия в пазвата си.

Македонското писмо е,,търговска сделка,, и ако се вържем губещите сме ние с последици -разкол в православието.....Естествено друг има полза от това,а ,,гражданското,, бдение само потвърждава,че това е ПОЛИТИЧЕСКО искане а не ЦЪРКОВНО.

Kъде е уловката?! Ако има нещо, което с категоричност може да се твърди в новата и съвременната история на България е факта, когато съседи или "съюзници" са ни предлагали доброволно нещо, което е изконно свързано с българските национални интереси, ВИНАГИ като краен резултат е следвала национална катастрофа! Фердинанд Кобурготски се гласеше за господар на Балканите и... загуби 1/3 от територията на България! Синът му Борис III, в патовата ситуация, получи за две години Македония, а после получи...народна власт без Македония! Борисов е по- опасен в безхаберието си от всички взети заедно до сега български политици! Да получим македонската църква срещу признаване на ислямската диаспора в Македония?! Боя се, че това е уловката! Тежко ни, ако налапаме тази въдица! "Пази се от данайците, които ти правят подаръци" - древна латинска сентенция!

Аз

Всъщност на Българите вече ни е време да изясним помежду си отношението си към т. нар. македонци, а всъщност - тъпи бюрмаджии. А то, според мен, трябва да се изразява в следното: Не ви щем нито земята, ни църквата, ни езика, ни историята, ни вас. Наричайте се както си щете и ломотете на каквото си щете ломотене! От вас се иска само да не закачате Българското име и Българската история и точка! А Българска история е това, което ние, които се наричаме Българи, кажем, че е Българска история.

Въобще НЯМА да получим МПЦ...Просто тя иска да суче от няколко места/като независима/ а ние/БПЦ/ да се скараме с всички останали заради нея.ОЩЕ повече , че БПЦ НЕ МОЖЕ да отмени схизмата.

Ти сукал ли си от български владици, ами те ако им паднеш, ще то изпият кръвта и ризата ще ти вземат, знаят само дай и ще видим.

Ние,"татарите" ще им ставаме майка на "великите македонци".Само да ги признаят другите православни и за една нощ можем вече да сме "зла мащеха".

Дано най накрая БПЦ да се скара с руската лайнарска църква!! И да се разделят с тях.

БРАВО ..Това се казва откровение.ТОВА Е ЦЕЛТА.....мълчаливото бдение си призна.

Наскоро сръбският патриарх излезе с изявление в подкрепа на военопрестъпника Ратко Младич. Аз не съм оптимист, че там нещата могат да минат гладко и без проблеми. Второ, това че от сръбската е направила да бъде обяване схизма на МПЦ, означава фактически, че не ги приемат за автокефална(самостоятелна) църква. Тук интересна ще бъде позицията на руската ПЦ. След като другите църви мълчаливо или в пълно съгласие са приели това МПЦ да е в схизма, прави много трудно да се призне нейната независимост, аз по-скоро не съм оптимист.

ПРАВИМ КОНФЕДЕРАЦИЯ И ГОТОВО ,ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТОТО !! Оти се секирите ?

Аз

Не щем. Тъй сме си добре. То конфедерация си имаше. Наричаше се Югославия.

Рождество Христово (Коледа) в България е на 25 декември, в Македония Божик (както го наричат) е на 6-7 януари.

Другарите са се погрижили за всичко ,дори и за часовата разлика ...!

Така е защото през 1972-3г. не бе прието българското предложение да се въведе старобългарският календар. Признат , за най-точният в света.

тяхното е по старому, както при руснаците.

Интересът клати феса или политиката клати църквата ! Изкуствено създадена от комунистите държава Македония ,изкуствено разделен народ ,ИЗКУСТВЕНО РАЗДЕЛЕНА ЦЪРКВА /БПЦ/!!!!!!! Нинова ,това е вашият пъклен подарък за България ,за да угодите на вашите руски работодатели !

Действай тролче, една лъжа повторена n пъти може да стане и "истина". Но все пак дай подробности к как точно КОМУНИСТИТЕ създадоха изкуствено Македония.

Тези неверници Българо... мразци не ни трябват ако бяха свястни сърбите нямаше да ги отлъчат.

А КАВО ДА ПРАВЯТ БЪЛГАРИТЕ ПРИ СЪРБИТЕ ,А ?

Доста си зле..80% са си сърболяци имам родствена връзка мисля че по добре го знам.

Тези неверници Българо... мразци не ни трябват ако бяха свястни сърбите нямаше да ги отлъчат.

Това е дълъг процес, но има време до края на 21в. Прави са нашите архиереи и Синод, трябва да отлежи,консултира с другите прав.църкви,няколко общи литургии с Христос Возкресе и Великден и да признаят цар Самуил за български владетел. Охридската патриаршия май иска да ни изиграе под плиянието на политическите интриги и т.н. договор който впрочем не е ратифициран още и от двете страни.Същовпрочем! БПЦ трябва да бъде църква-майка на всички православни църкви в славянските д-ви защото е първа,дори в Киевска Рус веднага след завладяване на балканите от агаряните, в Киев имат за патриарх български владика- забравих му името.

Toва, за татарите е руско-сръбска пропаганда, с антибългарска насоченост, от времето на СССР. Истината е че БПЦ е първата национална църква.И е Майка е на всички православни поместни църкви в Европа, като такава. Преди да се преведе на български език , от светите седмочисленици Библията е преведена на готски от св. Вулфила (епископ 4 век в Северна България), без последните глави. Но готите след като превземат Рим приемат латинският и езикът им се губи. Германските племена остават "неми" затова сме ги нарекли немци. Докато българският е жив до ден днешен. Сега с български можеш да стигнеш до Тихият океан, защото руският е на основата на старобългарският черковнословенски.

Прав си ,но моля те не използвай идеологемата "църковнославянски" ,мръсен руски номер само и само да не се каже "БЪЛГАРСКИ",защото такова понятие славяни няма и децата вече го знаят !!!!!

Моля те прочети пак. Написал съм черковно словенски. Църква, слово. Ние българите, славим Бог чрез слово, четейки на нашият език Евангелието.

Аз

1. Руската пропаганда е, че Българите са славяни. А славяни сме толкова, колкто сме и татари или тюрки. Демек - никак. Всъщност русофобската пропаганда е, че руснаците са татаро-монголи. А те са си славяни - отдавна са претопили викингското у себе си. Македонците, считащи себе си за славяни, като сърбите, са единствените, които ни наричат татари. Как съвместяват у себе си славянството с Александър Македонски, аз не разбирам, а не се и опитвам. Идиотизмът им ми е непосилен. 2. Готите са германско племе и наследниците им и досега си говорят германски, а не латински езици, с изключение на наследниците им в Испания, Италия. Даже французите, водещи се латинска страна с латински език, езикът им е наполовина германски - от франките. А германците и досега си говорят на германски и библията си я четат също на германски. 3. Руският не е на основата на какъвто и да било Български, ами просто си е славянски език и толкоз. Библията седмочислениците също не са я превеждали на черковно-славянски, защото такъв език не е съществувал, ами са я превеждали на тогавашният местен славянски. Това, че поповете са по дефиниция изостанала измет и за близо 1200 години не са сметнали за необходимо да я осъвременят, не значи, че днес съществува черковно славянски език. Значи просто, че поповете са идиоти и библията е написана на стар, неговорим вече език, напълно непонятен за варващите, които, разбира се, бидейки също идиоти, не им пука, че вярват в нещо, което не разбират.

TOBA E KPACИB EЗИK CЪC COБCTBEHA AЗБУKA Гугъл, за Българският език: Πpитeжaниeтo нa coбcтвeнa aзбyĸa нa дaдeнa нaция e мяpĸa зa cтeпeнтa нa paзвитиe нa ĸyлтypнoтo и дyxoвнo paзвитиe! Бългapcĸият eзиĸ e пъpвият пиcaн cлaвянcĸи eзиĸ. Изпoлзвa ĸиpилицaтa и eзиĸът e извecтeн c тoвa, чe пpeдcтaвя тaзи пиcaнa aзбyĸa нa pycĸия и дpyги изтoчни eзици, нa cъpбo-xъpвaтcĸи (ĸaĸтo и дpyги нecлaвянcĸи eзици) и пo-ĸъcнo вcичĸи тe я ocинoвявaт. C пpиeмaнeтo нa Бългapия в Eвpoпeйcĸия cъюз нa 1 янyapи 2007 г., ĸиpилицaтa cтaвa тpeтaтa oфициaлнa aзбyĸa cлeд лaтинcĸaтa и гpъцĸaтa.

Тия си карат по схемата... Тъпите българи да ги признаят.. И след това почва псуване на татари.... Никакво признаване на тая пасмина..... Никакви паспорти..... Да седят в клозета си и да не излизат от там... Да ходят да се молят Београда..

Достатъчно ще е само Охридска епархия към БПЦ.

сега и "гордите мАкедонци" взеха, че станаха " црни татари"...виж ти виж ти :)))

да се признае автономност на мпц означава да се признае за македонска охридската книжовна школа например.... тя може да е единствено автономна епархия и не знам колко е била подкупена бпц за да твърди подобни неща. срамота е.

Светия синод на БПЦ взе решение да създадеде комисия за преговори с останалите църкви от Православието за кононичния статут на МПЦ. С това решението "по същество" бе отложено за следващите петдесет години...Мъдри са синодалните ни старци...

Ами че прочети благодарственото изявлението на западните българи и това не заслужават даже, ама нали сме една нация та и божиите хора са добнри по душа... Пак го прочети внимателно, то майка, майка, ама тяхното си нацистко и това че сме една нация не значи, че безкрайно ще ходатайстваме за тях, даже и без едно "мерси"

имат си език имат си народ да си вярват в Аллах без друго на там са тръгнали велика Албания Македония спира да съществува ще ни вкарат в грях така да знаят

кви македонски попове сте бе българи,няма такава нация,има макЕдонска провинция със център БЪЛГАРИЯ

св .Синод падна още по ниЗзко

Като се писаха македонци,измислиха си държава и църква да се оправят.

никой никога не ги е спирал да си правят държава нито църква. Това, с което всички ние сме несъгласни е тяхната кражба на история, артефакти, факти , фолклор, исторически личности и изкуство. Същото продължава сега и с църковното наследство.

И това доживяхме - пост-титовски предателски духовници от хубавия български град Охрид се молят за милостиня на корумпирани български владици-путеноиди и народни изедници. ха...ха...ха... По-добре сърбоманските мекерета да бяха питали директно вожда си Путя! ха...ха...ха... Тази година той беше доста благосклонен към тях, слезе от високите си токчета, помилва ги по черните раса, криещи плешиви празни македонистки кратуни и им хвърли стръвта, че Кирилицата е македонска, а те я налапаха като гладни комунисти за кокал. Или по-добре да попита олевения шеф на ПЕС Станишев , той ги разбира много духовните работи. ха..ха...ха... Освен това харесва как младите голобради монаси клатят кандилата си наляво и надясно. ха...ха...ха...

Щерев, Щерев, Баце, Антихристе - Идиото!

тия па западните българи кво се радват,нали няма какво да се церемоним с тяхнята църква отдавна е българска,още от времето на великите ни царе

Трай коньо за зелена трева. Демек, вярвайте си, че св.Синод ще се застъпи и ходотайства за вас бракя македонци. Собствените си проблеми не е разрешила БПЦ, а ще разреши македонските. Блажени са вярващите, и аз вярвам, че тати ще ми купи колело.

а вие червените попове пак сте аут