Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова назначи проф. д-р Николай Димитров, дн, за изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Екатерина". Той заменя дългогодишния шеф на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

Проф. Димитров е завършил Медицинската академия в София, специалност "Медицина". Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 г. е придобил научна степен "доктор на науките" в област "Кардиология".

Проф. Николай Димитров има богат опит в областта на кардиологията. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е свързан с УМБАЛ "Св. Екатерина", където започва работа през 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база на УМБАЛ "Св. Екатерина", а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. - 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по Инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ "Св. Екатерина" и болница "Лозенец". От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ "Св. Екатерина".

В периода 2015 г. - 2016 г. е бил гост професор по интервенционална кардиология в Медицинския университет във Виена.

От 2020 г. досега проф. Димитров е заемал длъжността главен секретар на Медицински университет - София.

Проф. д-р Николай Димитров има над 80 научни публикации в български и международни издания. Той има опит и в управлението на държавни и частни лечебни заведения - бил е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и МБАЛ "Доверие", София, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Ръководният екип на Министерството на здравеопазването изказва благодарността си към проф. Генчо Начев за дългогодишната му работа в болница "Света Екатерина". Към проф. Начев е отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение, заявяват от ведомството.

Според запознати една възможна причина за отстраняването му е исканите 30 милиона лева за оборудването на новото крило на УМБАЛ "Света Екатерина". Според Начев, лечебното заведение няма задължения.

На пресконференция преди дни Васил Пандов, началник на кабинета на здравната министърка проф. Асена Сербезова, подчерта как 85,3 на сто от всички възнаграждения в болницата, сключени по граждански договори в периода 1 януари 2019 г. - 30 април 2022 г., са били за изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

В парична стойност това са 952 570 лв.

Проф Начев заяви по повод на изнесеното от МЗ:

Неколкократно се акцентира върху факта, че моето възнаграждение по граждански договор за опериране на пациенти, които ме избират е 85,3% от всички граждански договори. Искам дебело да подчертая, че това не са обществени средства! Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват желание да ги оперирам. За тази дейност имам разрешение от министъра на здравеопазването, подписан договор с председателя на Съвета на директорите и всичко е съобразено с изискванията на наредбата за достъпа. Приемам за положителна оценка това, че останалите граждански договори са толкова нисък процент, защото за тяхното изплащане се използват пари на болницата от публично финансиране.

На пресконференцията на МЗ бе изнесено, че установените нарушения в лечебното заведение включвали нередности при целевите средства за закупуване на медицинско оборудване, сключване на договори по оферти с изтекъл срок, липсата на системи за финансов контрол и др.. Установени са и плащания към контрагенти без сключени договори по Закона за обществените поръчки, въпреки че сумите са надвишавали 50 хил. лв. - за строителство, и 30 хил. лв. при доставката на услуги. Имало е и отдаване под наем с на практика безсрочни договори.

Наскоро бе сменен и директора на болница "Пирогов" Иван Поромански. Мотивите за това бяха констатирани нарушения в управлението на лечебното заведение.