Планът беше одобрен на днешното заседание на правителството. В документа е заложено още да се анализират възможностите за освобождаване на електромобилите от годишен данък и от пътна такса, както и да се диференцират цените на винетките според екологичните характеристики на превозното средство, предаде Дарик радио.

Министърът на икономиката Делян Добрев предложи такъв план още през лятото. "Сравнявайки цената на електромобилите и на обикновените автомобили, трябва да сравним и разхода за гориво - зареждане за 150 км на електромобил струва 12 лв. или по-малко от 9 лв. за 100 км, което е повече от два пъти по-евтино от зареждането на подобен дизелов автомобил", каза тогава той.

Най-евтиният електромобил струва около 60 000 лв. без ДДС - но това е Mitsubishi i-MIEV, която е с размерите на Daewoo Tico. Автомобил на ток, като Opel Ampera например, обаче може да бъде купен за 85 000 лева.

Според приетия план до няколко години държавата трябва да е способна да осигурява еднократни субсидии за покупка на електромобил или хибрид. Поради ограничените възможности на бюджета като възможен източник на финансиране е посочена търговията с парниковите емисии. Колко покупки на екопревозни средства ще се стимулират, ще се решава за всяка година според финансовите възможности.

Ще бъде обмислено и въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите според екологичните им характеристики, електромобилите ще бъдат освободени от него, а за хибридите няма да плащат минимум 5 години.
Според препоръка на Европейската комисия трябва да се обмисли и премахването на таксата за регистрация на електромобил за периода на навлизането им в дадена държава.
Предлага се и електромобилите да имат право да се движат в бус-лентите, обособени в големите градове.

Планът на правителството предвижда още ускорено изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобилите, като за средства може да се кандидатства от международния фонд „Козлодуй" или да се планират проекти в следващия програмен период.

Миналата седмица с промяна в Закона за устройство на територията парламентът даде възможност да се поставят зарядни колонки за електромобили. Обектите ще могат да се свързват с временни връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура, когато това е необходимо за нормалното им функциониране.

През август кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че в града има около 5-6 електромобила, а зарядните станции са 9.