Днес е кулминацията на честванията за 125-годишнината на най-старото висше училище в България - СУ. От днес започва и академичната учебна година.

Университетът и Столична община ще работят по проекта за създаване на училище към университета, съобщи кметът Йорданка Фандъкова след откриването на годишния ректорски семинар на UNICA - Мрежата на европейските столични университети.

Тя уточни, че засега това е идея, предстои да бъде намерено място и общината да помогне. 

"Това се прави, разбира се, и сега в училищата в София, но тук говорим за едно специално училище, където ще могат да се правят иновации в научните дисциплини, което на мен лично много ми харесва и затова подкрепям тази идея
", допълни Фандъкова. 

Създаването на училище към Алма Матер е в програмата на проф. Илчев. Тя бе анонсирана от него при преизбирането му за втори мандат.

Софийският университет и Столична община ще работят заедно и за популяризирането на музея, който е част от университета и е включен и към туристическите обекти.

В приветствието си пред учени и преподаватели от едни от най-авторитетните университети в света столичният кмет съобщи, че Общината е решила да кръсти нова метростанция в кв. "Младост" на името на първия ректор на СУ - Александър Балан.

Младото поколение иска морал от политиците, но не го вижда, иска грижа за бъдещето, но не я вижда. Вместо промени, младото поколение, вижда взаимни, дребнави заяждания, каза в словото си за откриването на академичната година на университета неговият ректор проф. Иван Илчев.
Тържествената церемония се състоя пред храма "Св. Александър Невски". На нея проф. Илчев заяви още, че "никога в публичното пространство у нас не е имало протести срещу харчовете за образование, а против заплатите на депутатите - винаги".

В чест на юбилея на СУ в Централното фоайе на Ректората бе валидирана и илюстрована пощенска картичка, направена по проект на художничката Бисера Вълева. Картичката изобразява фрагменти от сградата на висшето училище. Изданието е с тираж от 2047 броя.