Установени са служителите на МВР от публикуваните в медиите видеоклипове, касаещи употреба на физическа сила от полицаи по време на протестите пред сградата на Министерски съвет. До приключване на дисциплинарната проверка срещу тях, те няма да изпълняват задължения по обезпечаване на обществения ред, съобщиха от МВР. Имената им не се упоменават.

Комисията от СДВР, съставена от ръководни служители на дирекцията, е изискала и анализирала необходимите материали.

Продължава активното събиране на доказателства за изясняване на фактическата обстановка, като в рамките на следващата седмица резултатите ще бъдат оповестени.

Събраните материали ще бъдат изпратени на Районната прокуратура по компетентност, допълват от МВР.

Припомняме, в нощта на протеста петък срещу събота от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците.

За бити брутално протестиращи се разбра едва в неделния ден вследствие на публикуваните в социалните мрежи видеа и реакцията на родителите и близките на двамата млади мъже, настанени в "Пирогов". Единият от битите е Димитър Педев на 29 г. Той бе настанен в болницата с тежък хематом на лявото око и множество наранявания по цялото тяло. Според майка му след побоя той не си спомнял, че е бил на протеста. Според СДВР Педев се е държал вулгарно с полицаите и е бил предупреждаван многократно. В Пирогов бе настанен и 21 -годишният Марчев, студент по право в Хага. Той напусна болничното заведение, заради оказван му натиск., според родителите му.