Всяка година стотици български абитуриенти заминават да следват в чужбина. Много от тях завършват успешно висшето си образование. Но накъде да поемат след това? Струва ли си да се върнат в България? Имат ли шансове за кариерна реализация в родината? На тези и други въпроси се опита да отговори кариерното изложение на "Български кариерен форум", което се проведе в събота (21.04.) в германската столица Берлин.

Целта на организаторите бе да запознаят младите българи зад граница с възможностите за професионална реализация в България. "Събитието дава шанс на българските таланти в чужбина да се срещнат с най-добрите български работодатели и да научат повече за българския бизнес", разказват от Форума. Покрай разрастването на пазара на труда в България нуждата от квалифицирани кадри става все по-голяма.

"Много компании съумяват в краткосрочен план няколкократно да увеличат капацитета си. Отделно редица чуждестранни фирми откриват свои офиси в България, което предпоставя търсенето на цели екипи от квалифицирани кадри", казват организаторите на изложението. Според тях, следването в едни от най-престижните учебни заведения на Запад превръща българските студенти в особено ценни кадри за българския бизнес. Но какво би ги примамило обратно в родината?

Защо връщането си струва?

От "Български кариерен форум" вярват, че един от големите плюсове на професионалното развитие в България е възможността да си "изцапаш ръцете". "За разлика от големите западни корпорации, където начинът на работа и практиките вече са утвърдени и трудно подлежат на промяна, средата в България позволява да бъдем част от установяване и развитие на работния процес. Така личното развитие е много по-лесно и бързо. За младите хора това е от изключително значение, защото поддържа мотивацията", казват организаторите на Форума. Освен това, добавят те, кариерата в България не означава непременно откъсване от Запада, тъй като много от българските фирми работят с чуждестранни корпорации. "Онова, което решително може да наклони везните в полза на професионалната реализация в България, е възможността да си близо до дома и семейството."

Организаторите на "Български кариерен форум" несъмнено познават нуждите и желанията на младите българи в чужбина. Самите те са следвали в чужбина. Някои от тях все още са извън България. "Екипът ни днес наброява близо петдесет доброволци, които са пръснати из цяла Европа. Все повече от нас се установяват обратно в България и са "добрият пример" за нашата инициатива". Заедно те организират изложения от 2013 насам. Събития като това в Берлин е имало още в Лондон, Франкфурт и Единбург, а общият брой на посетителите до този момент е над две хиляди души. "Голяма част от тях са студенти, които все още имат пред себе си няколко години от обучението си. През ваканциите десетки от тях стажуват в български фирми, което увеличава шанса им за по-нататъшна реализация в България", разказват организаторите.

В изложенията на "Български кариерен форум" са участвали повече от сто български работодатели. "Забележително е, че за следващата година още повече фирми заявяват желание за участие", казват от Форума. "Това е важен показател, че каузата ни е подкрепяна от българския бизнес." В тазгодишното изложение в Берлин участваха представители на осем сектора - общо 32 фирми, сред които ProCredit Bank и EVN.

Какви са притесненията на българите в Лондон?

През март "Български кариерен форум" бе домакин на друго подобно събитие - в посолството на България в Лондон. Там екипът на Форума посрещна повече от двеста българи. "За първа година голям процент от посетителите бяха млади професионалисти, които имат зад гърба си няколко години стаж във Великобритания и търсят възможности за продължаване на кариерата си у дома", споделят организаторите. Според тях, това е свързано с предстоящия Брекзит. "Много от младите ни сънародници на Острова споделиха, че са притеснени от евентуалното изтегляне на различни фирми от Лондон и намаляването на работните места. Поради тази причина те търсят нови възможности и се радваме, че благодарение на нас обмислят да се завърнат в България".

Все още не е ясно кога и къде ще се проведат следващите кариерни изложения. Дейността на "Български кариерен форум" обаче не се изчерпва с тях. Форумът подпомага контакта между българите в чужбина и бизнеса в България и посредством страницата си в интернет. "Нашата платформа позволява на всеки да се регистрира и да публикува своя автобиография и резюме, които са на разположение на фирмените ни партньори по всяко време на годината", казват организаторите.

*Тесктът е публикуван ТУК