Строежите по южното Черноморие са временно спрени. В първия работен ден от идната седмица ще започне цялостно преглеждане на документацията на строежите на къмпинга "Арапя", северно от Царево, плажа "Алепу" и къмпинга "Градина" до Созопол. Това каза на пресконференция днес в Бургас директорът на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ Иван Несторов.

Временното спиране на действията по строителството са наложени до отстраняване на нарушенията на инвеститорите. Проверки бяха извършени вчера на място, разпоредени от премиера Бойко Борисов. В тях участваха експерти на ДНСК, РДНСК-Бургас, Службата по геодезия, картография и кадастър.

Предстои задълбочена проверка на обекта на къмпинга "Арапя". Там няма синхронизация с разпоредбите на Закона на черноморското крайбрежие. На "Арапя" има неясноти и неразрешени проблеми свързани с инженерната инфраструктура. По проект е предвидено да се изградят 23 къщи, представляващи вилно селище, но липсват план-схемите, които посочват захранването на обектите с електричество и вода. Сезирана е прокуратурата в Царево, заяви Несторов.

Според становище на Държавното горско стопанство в Царево имотът край къмпинг "Арапя", който е на първа линия до морето, не попада в горска територия.

На къмпинга "Градина" инвеститорът доброволно е спрял строителните дейности. Този обект също ще бъде проверен детайлно. Там става въпрос за строителство на паркинги и ресторанти.

На плажа "Алепу" по проект трябва да бъдат изградени три жилищни сгради. Там инвеститорът извършва укрепителни дейности. Ще се провери дали бреговото-укрепително съоръжение изпълнява функциите си. Проверката ще бъде извършена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Далите разрешителни на спорните строежи по Южното Черноморие, които са временно спрени заради открити нарушения, трябва да бъдат наказани, а не да остават анонимни. Това заяви по bTV омбудсманът Мая Манолова. Тя допълни, че не случайно това се случва през зимата - при възможност да не се забележи.

"Длъжностните лица са извършили нарушения, защото как ще отразиш една горичка като нещо друго. Не може да оставим този въпрос да виси анонимно - някой е съставил този документ, който не отговаря на фактите. Някои органи са приели тези документи, после други органи са издали разрешителни за строеж", каза Манолова.