Борова гора се изсича край къмпинг "Арапя", като на мястото ще се строят 6 двуетажни вили, предаде БНР. Според становище на Държавното горско стопанство в Царево, имотът, който е на първа линия до морето, не попада в горски фонд. От Регионалната екоинспекция в Бургас и от Община Царево заявиха, че строителството е законно.

Вижте още снимки ТУК>>>

Това е урегулиран поземлен имот, предвиден за строителство още в Териториалния устройствен план на общината от 1997 година, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

"Частен имот, който отговаря на всички стандарти, в който има издадено разрешение за строеж, спазени са съответните изисквания на институциите, просто се строи. Да, на морето е, но ние сме най-морската община, всичко ни е морето", коментира кметът, цитиран от националното радио.

За имота са проведени всички процедури по екологичното законодателство, каза директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова.

"По време на процедурата, която сме провели и преценяване необходимостта от това, РИОСВ Бургас има становище от Държавно горско стопанство "Царево", в което казват, че имотът не е горска територия", изтъкна Атанасова.

Собственик на имота и възложител на строителството е софийската фирма "България пропъртис". В района вече са изсечени десетки дървета.

В момента върху носа на скалистия полуостров, в боровата гора на местността "Дядо-Ильова бахча", се вихри огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации, съобщи вчера Флагман.