Строителството на ваканционния комплекс до плажа Алепу спира, разпореди шефът на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов.

Днес той пристигна на спешна проверка по морето по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Заедно с него са експерти от РДНСК - Бургас, Службата по геодезия, картография и кадастър, които в детайли проверяват сигналите за строителните дейностите, които се изпълняват на къмпинг "Градина", в района на къмпинг "Арапя" и плаж "Алепу".

Именно там инспекцията на място установи груби нарушения на законодателството, както и неспазване на поетото задължение за поетапност на строителните дейности. По план първоначално е трябвало да бъде завършено брегоукрепването на пътя, а след това да се премине към строителните дейности - изграждане на три сгради с РЗП около 8000 кв./м.  

Инвеститорът обаче не е спазил изискванията при изграждането на брегоукрепването. Той е трябвало да уведоми Геозащита и изпълни други изисквания, но не го е направил, каза арх. Несторов. 

Заповедта му ще бъде издадена от днес, но ще влезе в сила от понеделник, уточни Несторов, цитиран от burgasinfo.com.

 

Директорът на ДНСК ще обиколи цялото Черноморие по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Целта е да бъде направена цялостна проверка на строежите по морето. Заедно с арх. Несторов са служители от местната дирекция за строителен контрол в Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър.

Подробно ще бъдат проверени всички сигнали за строителни дейности и в къмпинга "Градина", и къмпинга "Арапя", каза Несторов. За плажа "Алепу" от понеделник ще бъде обследвана цялата документация, за да се установи дали става въпрос за укрепване на старо свлачище, както твърди инвеститорът, или се строи сграда, която ще е част от ваканционен комплекс. След проверката по цялото Южно Черноморие ще бъдат взети и необходимите мерки.