Спирането на строителството на къмпинг "Градина" сега е продиктувано от кратките срокове, в които трябваше да завършим обекта - до 1 март. Времето обаче е лошо, постоянно излиза вода при изкопните работи и няма как да се вместим в тези оставащи дни. Това каза пред Dir.bg собственикът на "Дюни" АД Людмил Стойков.

Той потвърди подаденото писмо до кметството в Созопол за прекратяване на дейността си от днес. На въпрос дали се притеснява от предстоящата по-късно днес проверка на ДНСК, Стойков бе категоричен: "Документите ни за строителството са в ред, няма от какво да се притесняваме".

Той се оплака от това, че едно нарушение на човек, изравнил дюни незаконно, рефлектира във всички инвеститори по Черноморието и те са подложени на силен обществен натиск.

"Ще подадем документите за строителство отново наесен, след като приключи активния летен сезон по морето", категоричен бе Стойков. Няма да има и промяна в проекта, предвиждащ да се изгради модерен ресторант.

Историята започна, след скандалното унищожаване на дюни край къмпинг "Смокиня". Тогава се получиха сигнали и за застрояването и на къмпинг "Градина". Върху площ от 5,5 декара ще бъдат вдигнати ресторант, магазини и паркинг към тях. Теренът попада в защитената зона "Бакарлъка" и граничи с още една защитена зона, но строителството е съгласувано с институциите.

"За обекта има всички разрешения, всички оценки", заяви пред Нова телевизия главният инженер на обекта.

"Получихме сигнал и проверихме на място. Видяхме, че има строеж, но без информационна табела. Строежът е законен, в частен имот", допълни Спас Узунов от организацията "Биоразнообразие". "Гледах снимки от 60-те и 70-те години и дюната е била доста голяма и висока, но през 90-те години вероятно започва едно интензивно отъпкване. Вече не можеш да кажеш, че е дюна", коментира още Узунов.

"За обекта са проведени всички екологични процедури. Канализация тук има от преди 2 години. Тук няма картирани дюни", заяви Тонка Атанасова, директор на РИОСВ- Бургас. Проверки тук е правило и Министерството на туризма.