Няма нарушения, при извършваните строителни дейности край бившия Рибарски плаж на варненската ивица, установи проверка. От фирмата концесионер посочиха, че бетониране на плажна ивица няма, а се преустройват стари помещения, които ще се използват за почивка и обучение на подрастващи по уиндсърфинг.

Информацията от концесионера е, че са спазени изцяло всички изисквания. Има необходимите проекти, които се съгласуват с институциите, особено с дирекцията за културното наследство, тъй като Морската градина го изисква. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при инспекция на строителния обект на Рибарски плаж, предаде Moreto.net.

"Имаме уверение, че изцяло ще се спазят изискванията на закона- 2% основна търговска площ и 2% допълнителна. Ние допълнително ще направим необходимите замервания, за да се уверим, че това, което ни информира концесионерът, е така и са спазени изисканията. На първо четене мога да видя, че става дума за лека конструкция, която е свързана с изискванията за преместваемите и поставяеми обекти. Това, което информира концесионерът, изцяло кореспондира с подадената при нас инвестиционна програма за концесията на плажа.", коментира Ангелкова.

Представителят на концесионера на плажа "Лазурен бряг" Андрей Василев заяви, че на практика в момента тече поредният етап от реновирането и модернизирането на Крайбрежната алея. На мястото преди са се разполагали бившите съблекални на Рибарски плаж. Те обаче отдавна са загубили предназначението си. Василев увери, че няма да има дискотека. Обясни, че ще се оформят два обекта за рекрация, спасителна станция, медицински пункт и училище за сърф, което ще е предназначено основно за подрастващото поколение на Варна.

По план грубата работа трябва да бъде приключена до 15 май, когато влиза в сила и строителната забрана, а до 15 юни да бъдат завършени и вътрешните довършителни работи.

"Имаме желание съвместно с Община Варна да се провеждат различни мероприятия и състезания на младите хора. Надявам се при изграждането и на Рибарския мостик, който е заложен в инвестиционните програми на Община Варна, тук наистина да се оформи едно място, което да е приятно за почивка и отдих.", каза Василев. Той допълни, че трябва да се търси и решение на проблема с компрометирания бряг и оформилото се свлачище в близост, което заплашва да откъсне алеята.

Ангелкова заяви, че проверките по Черноморието ще продължат през целия сезон. Заради различни нарушения в рамките на миналата година са наложени над 300 хил. лева глоби. Министърът изрази надежда това лято да не се повтаря неправомерното стопанисване на плажове и развиването на незаконна търговска дейност.